Petr a Lucie přehled
Romain Rolland
Milostná novela, jemně kreslený příběh tragické lásky mladých milenců zahalený stínem válečného utrpení a hrůzy první světové války. Oba mladí lidé žili svou bezmeznou láskou a svými romantickými sny a ve velikonočním týdnu se měli zcela oddat jeden druhému...
Literatura světová Novely Romány
Vydáno: 2018 , Městská knihovna (Praha)Originální název:
Pierre et Luce, 1920
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Petr a Lucie. Přihlašte se a napište ho.
Tato novela je novodobým příběhem Romea a Julie. Prožívají lásku na pozadí válečných hrůz. Krásný popis pocitů hlavních hrdinů a skvělý náhled do úskalí nedávné minulosti. Mám ji ráda.
Tento príbeh mám rada. Vždy si pri ňom aj poplačem. Je to jedna z mála kníh, ktoré čítam aj opakovane.
Vychází Pohřbené kosti, Musím tě zradit a další knižní novinky (38. týden)
18.09.2022
Knižní novinky do konce roku
12.12.2021
„Nic neznamená utrpení, nic neznamená smrt, jestliže vidíme, proč trpíme, proč umíráme. Oběť je šťastná, jestliže chápeme, proč jsme obětováni. Ale může dorůstající jinoch chápat smysl světa a jeho rozbrojů? Co ho může, je-li upřímný a zdravý, zajímat na té surové řeži národů, dorážejících na sebe jako tupohlavý berani nad propastí, do níž se nakonec všichni zřítí? Vždyť cesta byla dosti široká pro všechny! Proč tedy tak zběsile touží zničit sami sebe? Nač ty pyšné vlasti, ty lupičské státy, ty národy vychované k vraždění jako k nějaké povinnosti! A nač to krveprolévání všude mezi lidmi? Ten svět, v němž jeden požírá druhého? Proč život vypadá jako nekonečný řetěz, obludný a děsivý, jehož každý článek se vztekle zakusuje do sousedovy šíje, pase se na jeho těle a žije z jeho smrti? Nač boj a nač bolest? Proč smrt? Proč život? Proč? Proč?“
„V každém jinochovi od šestnácti do osmnácti let je kus hamletovské duše. Nechtějte na něm, aby chápal válku! (To je dobré pro vás, lidé rozvážní!) Má dost co dělat, aby pochopil život a odpustil mu. Obyčejně se jako do bezpečného útočiště zahrabává do snu a do umění tak dlouho, až zvykne tomu, že se stal člověkem, a až kukla skončí svůj úzkostný vývoj od housenky k motýlu.“
„Vešla mu do srdce dveřmi jeho očí; vešla tam celičká a dveře se za ní zavřely.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Petr a Lucie v seznamech
v Přečtených | 13 933x |
ve Čtenářské výzvě | 2 340x |
v Knihotéce | 1 471x |
první světová válka (1914–1918) láska smrt milostné romány Francie Paříž bombardování tragédie novely pro dospívající mládež (young adult)
1984 | Petr a Lucie |
1963 | Dobrý člověk ještě žije |
1974 | Okouzlená duše I |
1957 | Jan Kryštof I |
1956 | Život Beethovenův |
Petr a Lucie od Romaina Rollanda – kniha, která vás vezme za ruku a provede vás příběhem tak něžným a zranitelným, že máte pocit, jako byste se procházeli po skleněném mostě, kde každý krok zanechává stopu lásky a bolesti. Tato novela je jako jemná sonáta, která se rozehraje ve vašem srdci, a ani se nenadějete, a už máte oči plné slz a přitom se podvědomě usmíváte nad krásou té melancholie.
Petr a Lucie, hlavní hrdinové této francouzské romantické tragédie, jsou jako dva náhodně vyřezané kousky puzzle, které přesně zapadnou dohromady. Setkají se v Paříži uprostřed zuřící první světové války, kdy se svět zdá být na pokraji zhroucení, a přesto nacházejí jeden v druhém kousek naděje. Jejich láska je jako rozkvetlá květina na spálené půdě – krásná, křehká, a přes to všechno dojemně odolná.
Rolland se svým magickým stylem psaní vykresluje jejich setkání tak živě, že cítíte vůni vlhkého pařížského vzduchu, slyšíte vzdálený ruch ulic a v dálce dunění válečných děl. Každé slovo, které Petr a Lucie prohodí, je jako malá perla – něžné, jednoduché a přesto plné hloubky. Autor vás pohltí lyrikou a melancholií, která přináší lehkost a zároveň bolest, jako když vás lehce škrábne papírová růže.
Tato kniha však není jen o romantice; je to protest proti válce a násilí. Petr a Lucie, kteří nacházejí lásku ve světě, kde se zdá, že nic nemá smysl, jsou jako světlušky ve tmě. Válka je zde vykreslena jako bezcitný stín, který se pokouší zahubit všechno krásné, ale jejich láska je jako něžný štít – připomíná, že v každém šeru může vyrůst květ naděje. Rolland přináší poselství, které zasahuje hluboko: že láska a lidskost jsou tou největší odpovědí na hrůzy světa.
Ačkoli příběh Petra a Lucie trvá jen krátkou chvíli, jejich láska vám zůstane v srdci. Rolland totiž dokáže říct o životě a smrti, o naději i ztrátě tolik, že se vám z toho až tají dech. Petr a Lucie je kniha, která vám ukáže, že i v těch nejtemnějších časech se dá najít krása, a že i letmý okamžik lásky má cenu celého světa.
Takže pokud chcete knihu, která vás na chvíli zavede do světa, kde je každé slovo básní a každý dotek má váhu věčnosti, Petr a Lucie je přesně pro vás. Připravte si kapesník a dejte se do čtení – čeká vás příběh, který vás možná rozesmutní, ale rozhodně vás obohatí a připomene vám, že láska je nejsilnější, když se zdá být nemožná.