Petr Brandl: Příběh bohéma přehled

Petr Brandl: Příběh bohéma https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526716/bmid_petr-brandl-pribeh-bohema-655a5793c15c8.jpg 5 2 2

Petr Brandl (1668 Praha – 1735 Kutná Hora) náleží mezi nejvýznamnější umělce barokního umění v Čechách. Poslední výstava tohoto malíře byla uspořádána v roce 1969, tedy před více jak padesáti lety, a proto je důležité, aby jeho dílo bylo co nejširší veřejnosti znovu připomenuto. Katalog je ve shodě s výstavou koncipován jako vyprávění dvou paralelních příběhů: „příběh“ děl malíře a „příběh“ jeho života. Počátek je věnován Brandlovým studentským létům a představí i malířské osobnosti, z jejichž díla měl Brandl možnost čerpat inspiraci. Zároveň je představena námětová pestrost Brandlovy tvorby od rozměrných oltářních pláten po portréty šlechtických zadavatelů, ikonograficky výjimečné žánrové malby s náměty podvodných felčarů. Značná pozornost je věnována osobité a velmi originální technice Brandlovy malby, pozoruhodné také tím, že se blíží rukopisným projevům Rembrandta Van Rijn. U vybraných děl jsou prezentovány makrofotografie, které divákovi zprostředkují zajímavé detaily jako například otisky prstů a rytí násadou štětce do nezaschlé barevné vrstvy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Petr Brandl: Příběh bohéma. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Legens
24.03.2024 5 z 5

Knihu jsem zakoupil na stejnojmenné výstavě, která proběhla v Praze během několika měsíců na přelomu roků 2023 a 2024. Přestože je míněna jako katalog, tak je to asi nejlepší katalog, jaký jsem viděl. Kniha je tak nabita i informacemi o umělcově životě a díle, že plně se vyrovná monografii. Vynikající je, že zde jsou zobrazena i díla jiných autorů (např. Karel Škréta, Jan Kupecký, Matyáš Bernard Braun a další), kteří nějakým způsobem do života Petra Brandla zasáhli, a tato díla byla na výstavě rovněž k vidění. Výstava byla a kniha je naprosto skvělá, jsem moc rád, že knihu mám a mohu si tak jedinečnou atmosféru výstavy připomínat. (Osvětlení, které zde kritizuje uživatelka ladyfromskye, bylo dle mého názoru dokonalé.)
Mám jednu malou pochybnost a osobní názor - Petr Brandl snad byl lehkomyslný, měl rád určitý způsob života a neuměl hospodařit, ale určitě moc nehýřil. Zanechal totiž po sobě velké množství fantastických naprosto dokonalých obrazů, jejichž namalováním musel strávit spoustu času. Z toho logicky vyplývá, že na samotné flámování mu prostě ten čas nezbyl.

ladyfromskye
25.02.2024 5 z 5

Precizně zpracovaný katalog k nedávno proběhnuvší výstavě.
Přiznám se, že řazení děl na ní pro mě bylo hrozně zmatečné, katalog mi toto pomohl pochopit.
Dále jsem měla na výstavě problém s (ne)osvětlením zejména velkých oltářních obrazů - nejradši bych za to pracovníky firmy, která toto dostala za úkol, propleskla.
Katalog tedy pomohl i v tomto případě. Byť zpětně, mohla jsem si užít krásu těch obrazů, které jste na výstavě prostě neměli šanci ze žádného úhlu pohledu zahlédnout celé.
Publikaci doporučuji všem, kteří se zajímají o umění. Jestli jste na výstavě byli, díky katalogu se na ni můžete vrátit. Pokud jste ji nestihli, katalog vás na ni vezme.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Petr Brandl: Příběh bohéma v seznamech

v Přečtených1x
v Doporučených1x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x