Ohnivý stĺp přehled

Ohnivý stĺp
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353210/bmid_ohnivy-stlp-GHs-353210.jpg 4 463 463

Rok 1558. Ešte vždy sa nad Kingsbridgeom týči veľkolepá katedrála, no mesto rozdeľuje neľútostný boj medzi katolíkmi a protestantmi. Priateľstvo, vernosť, láska, akoby akýkoľvek ušľachtilý cit stratil význam. Skutočnými nepriateľmi pritom nie sú súperiace náboženstvá. Súboj sa odohráva medzi tými, čo veria v toleranciu a porozumenie, a tyranmi, ktorí chcú svoje myšlienky vnútiť všetkým – nech to stoji, čo chce. Najvrúcnejším prianím Neda Willarda bolo oženiť sa s Margery Fitzgeraldovou. No aj ich rodiny delí náboženský konflikt, a tak Ned Willard opúšťa Kongsbridge, aby vstúpil do služieb princeznej Elisabeth Tudorovej. Keď sa Elisabeth neskôr stane kráľovnou, celá Európa sa postaví proti Anglicku. Aby si udržala nadhľad a zabránila sprisahaniu, povstaniu a útokom konkurenčných mocností, Elisabeth I. založí s Nedovou pomocou prvú tajnú službu v krajine. Malá skupinka šikovných špiónov a odvážnych tajných agentov jej umožní, aby si celých 50 rokov udržala trón a nepopustila zo svojich princípov. Zdá sa, že láska medzi Nedom a Margery je dávno minulosťou, pretože celú Európu od Edinburghu až po Ženevu zachvátili plamene... Jednotlivé postavy v tomto veľkolepom románe sú na jednej strane historické, ale aj vymyslené, všetky však fascinujúco vykreslené. Follett v tomto románe vzdáva hold alžbetínskemu obdobiu, takže jeho kniha určite poteší historických fajnšmekerov. Nielenže si ju vychutnajú, ale ju aj plne ocenia.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

A Column of Fire, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ohnivý stĺp. Přihlašte se a napište ho.

Miro67
03.12.2024 4 z 5

Tolik zla pácháno ve jménu Boha, ten nad tím jen nevěřícně kroutí hlavou. Nebo je Bůh jen záminkou a hlavně jde o moc a peníze?
V tomto díle moc v Kingbridge nepobudeme, ale určitě si osvěžíme dějepis z alžbětínské doby.

raphelia
26.11.2024 5 z 5

Třemi slovy - dokonalý historický román. Výborně propracovaný děj, perfektně vykreslené postavy, kterých je navíc tak akorát, aby čtenář zůstal stále v obraze.

Někdy si říkám, že kdyby Follet, Vondruška či Ebertová vydávali svá díla již v době mé školní docházky, že by mi dějepis šel líp :-) - a určitě by mě víc bavil.

petr_
22.11.2024 5 z 5

Tato kniha je skvělá, protože spojuje historii Francie a Anglie v odbobí, které je poměrně zajímavé. Obsahuje mnoho zajímavých momentů z historie, jako je vláda Marie Tudorovny a spojenectví Anglie a Francie, život a smrt Marie Stuartovny, Bartolomějská noc až po vládu Jakuba Stuarta.
Příběhy jednotlivých hrdinů jsou s jednotlivými dějinnými událostmi úzce spojeny a troufám si namítnout na rozdíl od ostatních komentářů, že se mi zdá od ostatních příběhů nějaký slabší, nebo horší. Je skvělý.

Knižní novinky (50. týden)

08.12.2019

Knižní novinky (1. - 7. října)

01.10.2018

Kniha Ohnivý stĺp v seznamech