Piranesi přehled

Piranesi https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441525/bmid_piranesi-sVY-441525.jpg 4 372 372

Piranesi vždycky žil v Domě. Ten má stovky, ne-li tisíce místností a chodeb, v nichž je uvězněný oceán. Vodní labyrint. Piranesi se čas od času vídá se svým přítelem, Tím Druhým, jenž Piranesiho potřebuje pro vědecký výzkum Velkých a Tajných Vědomostí. Piranesi si své poznatky zaznamenává do deníku. Pak se začnou objevovat vzkazy; ne vše je takové, jak se zdá. A když vyjdou na světlo důkazy o existenci dalšího člověka a možná i jiného světa mimo zdi Domu, Piranesi začne rozplétat pavučinu lží – i když je pravda všechno, jen ne příjemná. Piranesi je hlavní postava románu. Giovanni Battista Piranesi byl italský malíř z osmnáctého století, který proslul cyklem čtrnácti leptů Smyšlené představy žalářů. Svět Labyrintu a Piranesiho kresby mají hodně společného.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Piranesi , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Piranesi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (84)

Samu.el
24.05.2024 3 z 5

Musím povedať, že koncept, s ktorým kniha pracuje je výborný. Ide o originálny námet a na začiatku máte pocit, že dielo mieri veľmi vysoko... Bohužiaľ potom prichádza nazvime to druhé dejstvo, kde sme na pól ceste k odhaleniu "záhady". Nie vždy mi bolo jasné kam kniha v tejto pasáži vlastne mieri a od istého momentu je nám ako čitateľom už jasné o čo ide, no náš hrdina ešte stále tápa... Stranu za stranou sa potom posúvame k záveru, ktorý nás už neprekvapí ničím novým. Nie som presvedčený, že príbeh bol v románe hlavnou ingredienciou. Autorka sama naznačuje v knihe rôzne metafory. Myslím, že román mal perfektné podmienky pre trochu "špekulatívnej fikcie", kde by rozjímal nad ľudskou identitou, egom a naivitou priam detskej osobnosti hlavného hrdinu. Tento potenciál však zostal aspoň podla mňa nevyužitý. Jedinečný námet, ktorý osvieži originalitou ale nevyťaží zo svojho potenciálu. Nadpriemer, ak máte chuť na niečo "iné".

alweryon
03.05.2024 5 z 5

Nedávno jsem chtěl dát dárek své vedoucí, o které vím, že čte. Tak jsem vybral tohle - protože je to chytré, citlivé, a zanechalo to ve mě pokoj, jako by to byl do beletrie převedený Mýtus o věčném návratu od Eliadeho.

A protože jsem si díky této příhodě na Clarke vzpoměl, z antikvariátu mi za pár dní dojde pan Norell. No těším se moc.


thekath
17.03.2024 5 z 5

Nesmírně zajímavá kniha. Upřímně, první půlka mě až tak moc nenadchla, přišla mi místy složitá a zdlouhavá. Avšak od poloviny knihy se to nesmírně rozjelo, všechno do sebe začalo zapadat a nemohla jsem se odtrhnout. Konec byl místy předvídatelný, ale zároveň ne. Moc mě to bavilo.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022


Knižní novinky (19. týden)

09.05.2021


Citáty z knihy (13)

Moudrost ptáků možná nepřebývá v jednotlivcích, ale v jejich shluku, v hejnu.


Uvědomil jsem si, že hledání Vědění v nás vzbuzovalo pocit, že Dům je nějaká hádanka, již je třeba vyluštit, text, jenž má být interpretován, a že pokud někdy objevíme Vědění, pak jako bychom Domu vyrvali Hodnotu, načež zbude pouhá dekorace.


Pokud zanecháme hledání Vědění, budeme se moci věnovat novému druhu vědy. Mohli bychom se vydat po jakékoli stezce, na niž nás data zavedou. Pomyšlení na tohle všechno mne nadchlo, byl jsem šťastný.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2021 - Women's Prize for Fiction


Kniha Piranesi v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených443x
ve Čtenářské výzvě62x
v Doporučených32x
v Knihotéce164x
v Chystám se číst295x
v Chci si koupit86x
v dalších seznamech10x