Píseční červi Duny přehled

Píseční červi Duny
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297489/bmid_pisecni-cervi-duny-9wn-297489.jpg 4 133 133

Duna série

< 8. díl

Po velkém chaosu celého vesmíru musí dojít opět ke sjednocení a tak lidstvo je nuceno postavit se tváří v tvář říši strojů vedené nenahraditelným Omniusem. Rychle plynoucí děj přináší nespočetně zápletek a akčních scén, jež činí cyklus tak přitažlivým. Jedna ze sabotáží, provedená lodí Ithaka, přináší na planetu Kapituly plod genetického inženýrství - mořské červy. A boj s nimi se ukáže být tvrdým oříškem.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet

Sandworms of Dune, 2007

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Píseční červi Duny. Přihlašte se a napište ho.

Slezadav
06.09.2024 2 z 5

Závěrečný díl celé ságy Duny pokračuje ve stejném duchu v jakém se nesli Lovci Duny. Nemohu tvrdit, že jsem nespokojen s tím, jak je příběh uzavřen. Spíše cesta, která k tomu vedla byla velmi pochybná.
Začnu tím pozitivním, čímž je přiměřená délka kapitol i počet střídajících se pohledů. Kombinace těchto věcí způsobila, že i přes bídné tempo knihy se četlo docela dobře. Jsem asi v menšině, ale vyhovuje mi více akční pojetí série pod novými autory. Svým způsobem mě tato kniha docela bavila a našlo by se i pár poměrně zajímavých nápadů.
Negativa u téhle knihy bohužel mírně převažují. Zejména absolutní zabedněnost až stupidita mnoha postav (i mentatů). Chvílemi jsem měl pocit, že autor tady dělá už i ze čtenáře blba. Polovinu knihy se pátrá po sabotérech. O koho jde snad musí být každému už od minulého dílu jasné. To degraduje spoustu stránek jen na vatu. Stejně tak pokračuje linka s gholy, která je dost nelogická a spíše trapná. Nadužívání zázračných příchodů a là deus ex machina také nepřidává. Tempo knihy je v některých pasážích na bodě mrazu zejména díky tak plochému a naivnímu ději, že se dá lehce předvídat několik kapitol dopředu. Úplný závěr na můj vkus trochu moc přeslazený.
Brian Herbert by býval udělal lépe, kdyby Lovce a Písečné červy nechal jen jako jednu knihu a vyškrtl spousta ničím nezajímavých odboček. Pořád by asi nešlo o zakončení, jaké by si série zasloužila, ale věřím, že dojem by byl lepší. Píseční červi si hlasitě říkají o titul nejhorší knihy série, ale přesto jak jsou v mnoha ohledech debilní, jsem se trochu bavil. Titul nejslabšího dílu tudíž pro mě zůstává u Kapituly. Zůstává tedy titul pro nejpitomější děj, který je sdílený s předchozím dílem, kdy dojde k návratu většiny postav původní série, ačkoliv to nedává valný smysl. Převedeno na počet hvězd je můj názor na tuto knihu 2,5.

risha03
08.08.2024 3 z 5

(SPOILER) Tohle bude delší. Ta kniha je strašná, ale zároveň povinnost (nutnost) pro ty, kteří četli základních šest knih. Začnu tím, proč hodnotím 3 hvězdy a ne odpadem.

Je to nutnost pro čtenáře původní série proto, že ta série není ukončena. Začalo to už Božským imperátorem, kdy bylo nutné dokončit Zlatou stezku. Zde se dokončení dočkáme. Nemastného a neslaného, ale je pozitivní, že je. O ději, který byl v šestém díle ani nemluvě, bez těchto dvou knih by ten díl byl o ničem, kdo je stařec a stařena apod. (nicméně ta zápletka je děsná, o tom níže).

Další pozitivum jsem viděl v samotném Letu II. v této knize. Mám tu postavu prostě nejraději, Děti duny a Božského imperátora hodnotím strašně kladně, jeho mučednictví mě fascinovalo. Takže jeho pokračování zde je slušné.

No a poslední - čte se to rychle a slušně.

A teď. Je to děsná kniha. Bez logiky, stupidní, prázdná. Primitivní zápletky. Ti spisovatelé neumí psát!!!!!

Tvoří zápletky které nemají smysl, třeba 30 stran o ničem na planetě kde zanechají Stilgara. K čemu to bylo? Je to stupidní a protože by tu zápletku vyřešil Miles Teg se svými schopnostmi, tak ho samozřejmě spisovatelé omráčí. Amaterismus nehoden Franka Herberta.

Postavy jsou prázdné schránky. Máme tu probuzené gholy. Ale nejsou to ty samé postavy, jsou o ničem. Pro příklad: Lady Jessica? Ne, ta měla inteligentní kždý dialog v knihách od Franka. Tady je to postava se stejným jménem. Takhle je to se všemi.

Mentati. Inteligentní osoby co vypočítají intriky extrémně daleko. Co to sakra bylo teda s tím rabbím/tanečníkem, který zmanipuloval doktora? To mentati najednou vyply? Trapárná, bez logiky. A takových je v knize spousta.

Dále - spisovatelé totálně se*** svoje sran** ze svých prequelu (ty jsem nečetl). Nestále tam cpou historii, kterou si sami napsali. To mi vasí. Od Sereny služebnice po historii Paula a jeho pobodání apod. No a zápletka s roboty je prostě něco, co je trapné. Omnius, Erasmus, zvracím…

No a Duncan. Jo, Frank ho asi měl rád, že ho tam pořád cpal, ale je to trochu hloupé, na lusknutí prstů je najednou Kvizach haderach. No a to orákulum času? Sladká tečka nad oběma knihama které byly uplně o ničem. Deus ex machina dvou amaterských spisovatelů. Zjevila se u Omnia a zničila ho. Nic a nikoho k tomu nepotřebovala. Proč to tedy neudělala rovnou? Proteže by nenapsali dvě knihy……

Další knihy od nich již nikdy číst nebudu, Dunu jsem tímto dočetlo a někdy si přečtu znova první 4 díly od Franka a děj následovány x tisíc let po Božském imperátorovi už nikdy.

murdoch
23.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Překvapivě, bavilo mě to o dost víc než Lovci Duny. Buď se junior nějak rozjel, nebo jsem si na jeho styl přivykl...
Jako jo, není to Frank a jde teď o klasicky akční příběh - a možná právě proto, že se junior nesnaží napodobit jeho filozofování (které je nenapodobitelné), jsou Červi lepší než Lovci.
Na pár místech jsem si sice říkal "jako vážně?", ale budiž, rozuzlení a vnitřní logiku nechme na autorovi a jelikož to celkově není s předchozím dějem úplně nekonzistentní, tak proč ne.
Co mi ale vůbec nesedí, je název - k tomu, že zde konečně přijde a vyvrcholí Kralizec, na který čekáme už pět tisíc let, se moc nehodí.

Ticho ve tmě, Pak ses objevila ty a další knižní novinky (5. týden)

29.01.2023

Kniha Píseční červi Duny v seznamech