Píseň, kterou se objasňuje svět přehled

Píseň, kterou se objasňuje svět
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518417/bmid_pisen-kterou-se-objasnuje-svet-V6j-518417.png 4 57 57

Sbírka dvaadvaceti hororových povídek amerického autora, který s oblibou zkoumá hranice našeho vnímání reality. Získalo World Fantasy Award. Brian Evenson je oceňovaný autor současného hororu. Učí literaturu, má rád Becketta, přečte stovky knih ročně. Jeho vlastní díla byla přeložena do více než deseti jazyků; píše minimalistické, znepokojivé strašidelné příběhy, v nichž zpochybňuje naše vnímání skutečnosti.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Gnóm!

Song for the Unraveling of the World, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Píseň, kterou se objasňuje svět. Přihlašte se a napište ho.

Ivan Kučera
27.06.2024 3 z 5

Brian Evenson je autor, ktorého svojrázne (ale čítal som už stokrát svojráznejšie) texty nesadnú každému, nemožno ho ale obviniť z toho, že ich nemá pevne vo svojich rukách a že nie sú presne také, aké ich chcel mať. Ako jeho poviedky v Doupě/Zhroucení koně, tak texty v Písni, kterou se objasňuje svět pripomínajú nočnú moru, z ktorej sa prebudíte a mnohé detaily si nepamätáte a následne zistíte, že to nebol sen, ale sa vám to naozaj stalo. Alebo idete na večeru ku svojej sestre, nadobudnete podozrenie, že to nie je vaša sestra a na druhý deň navštívite rodičov a tí vás informujú, že ste žiadnu sestru nikdy nemali a vy skončíte na psychiatrii. Alebo vám niekto povie, že neexistujete a ani ste nikdy nejestvovali a vy sa rozplyniete a skutočne prestanete existovať. Evenson je skrátka expert na pohrávanie si s realitou, rád sa zamýšľa nad tým, čo to vlastne tá realita je alebo či vôbec existuje, či ju ľudstvo od svojich prapočiatkov nechápe zle. Na to, že kniha je menšieho formátu a má „len“ 268 strán, obsahuje veľmi veľa poviedok, ale ako hovorí klasik: radšej veľa krátkych a dobrých, než málo dlhých a zlých. A tie v Písni, kterou se objasňuje svět SÚ dobré. Dobré, lež nie výnimočné. Paradoxne sa mi nakoniec páčila asi „najobyčajnejšia“ z nich, Zmizení.

martinstefko
24.06.2024 3 z 5

Brian Evenson má dar pro skvělou atmosféru, ve které zůstává spousta nedořešeného. Povídky doznívají ještě dlouho poté, co je dočtete. Ale nemůžu si pomoct, těch povídek je tu tolik, že už mi začaly splývat. Asi už toho Evensona na mě bylo najednou moc.

Margerite
21.01.2024 2 z 5

Přečetla jsem asi půlku, slabé. U všech povídek zajímavý hlavní motiv, ale nějak to autor nikdy nedotáhl. Za mě ne.

Někdo jako my, Nové vyhlídky a další knižní novinky (29. týden)

16.07.2023

Ocenění knihy (1)

2020 - World Fantasy Award (Collection)

Kniha Píseň, kterou se objasňuje svět v seznamech

Část díla

všech 22 částí díla