Píšu, tedy (ne)jsem: Umělecký projekt Dmitrije Alexandroviče Prigova a moskevský konceptualismus přehled

nehodnoceno
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544067/bmid_pisu-tedy-ne-jsem.jpg 0 0 0

Monografie je mnohostranným pohledem na rozsáhlé dílo moskevského konceptualisty Dmitrije Prigova (1940-2007). Nabízí analýzu autorovy poezie, prózy, teoretických textů, performancí a výtvarných děl ve světle jeho celoživotního projektu nazvaného vlastním občanským jménem Dmitrij Alexandrovič Prigov. Důrazem na svou subjektivitu se přitom autor paradoxně pokoušel vymanit z biografického čtení vlastních textů. Hledal možnosti reflexe sovětského totalitarismu a jeho vlivu na individuální řeč a jednání bez toho, aby uvízl v iluzi vlastní 'pravdy'. Tuto strategii dále rozvíjel s ohledem na pluralitu a mediatizaci po rozpadu Sovětského svazu. Prigov je svou (sebe) reflexivností a spontaneitou dodnes inspirací pro mladší generace umělkyň a umělců - mimo jiné například pro kolektiv Pussy Riot. Částečně souběžný ruský text, anglické resumé.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Píšu, tedy (ne)jsem: Umělecký projekt Dmitrije Alexandroviče Prigova a moskevský konceptualismus. Přihlašte se a napište ho.

Zatím zde není žádný komentář.

Kniha Píšu, tedy (ne)jsem: Umělecký projekt Dmitrije Alexandroviče Prigova a moskevský konceptualismus v seznamech

Kniha zatím není zařazena v žádném seznamu (Přečtené knihy, Právě čtené,...)

20. století ruská literatura literárněvědné rozbory interpretace literárního díla interpretace uměleckého díla ruské umění konceptuální umění literatura a umění intermedialita

Jakub Kapičiak
slovenská, 1991
2016  80%Intenzívne využitie majetku
2024  %Píšu, tedy (ne)jsem: Umělecký projekt Dmitrije Alexandroviče Prigova a moskevský konceptualismus