Pláň Tortilla přehled
John Steinbeck
Pásmo humorných příběhů vypráví o tlupě šesti tuláků mexického původu, kteří nečekaně najdou přístřeší na pokraji kalifornského městečka a prožívají v něm přes svou bídu dny plné životní pohody. Doslov napsal Igor Hájek.
Literatura světová Novely
Vydáno: 1960 , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a uměníOriginální název:
Tortilla Flat, 1935
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pláň Tortilla. Přihlašte se a napište ho.
Občas jsem se do čtení musela trochu nutit, ale Steinbecka mám ráda a jeho knihy jsou většinou z tak odlišného prostředí než většina knih, které jsem četla, že jsem se přinutila ráda :-) Vyhovovalo mi, že každá kapitola byla zároveň v rámci děje i samostatným příběhem, takže i když jsem si dala ve čtení trochu pauzu, nebyl problém se "chytit".
Je mi to líto, ale hrdinové mi byli doslova odporní. Jejich život a osudy mě nezajímají a celek na mě působí spíš jako výsměch slušným lidem.
Fakt jako lemplové, ochlastové a vyžírky mě míjejí.
Kdybych neměla pocit, že kniha má působit odlehčeně, až vtipně. Kdyby to mělo být bráno vážně - jako sonda do spodiny. Ale ani ten dojem jsem neměla.
Kniha Pláň Tortilla v seznamech
přátelství Kalifornie Amerika 30. léta 20. století chudoba, bída alkoholismus hospodářská krize bezdomovectví rozhlasové zpracování sousedské vztahy
2004 | O myších a lidech |
2006 | Na východ od ráje |
2002 | Na plechárně |
1941 | Hrozny hněvu |
2003 | Toulavý autobus |
Krásná kniha.
Přátelé měli dobrou vůli,ale už ne tak pevnou.