Planetary: Do všech koutů světa a jiné povídky přehled

Planetary: Do všech koutů světa a jiné povídky
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145282/bmid_planetary-1-do-vsech-koutu-sveta-a--dX2-145282.jpg 4 58 58

Planetary série

1. díl >

Slavná série se točí kolem tříčlenné skupinky „archeologů nemožného“, kteří po celém světě odhalují záhady a taje a specializují se na bytosti se superschopnostmi a jejich vliv na svět lidí. Působí proto svým způsobem jako mnohem zábavnější a pestřejší komiksová obdoba Akt X. V prvním svazku najdeme krátký úvod a šest propojených prvních příběhů týmu, které nás zavedou tam, kam název slibuje: od japonského ostrova obydleného obludami podobnými dinosaurům, přes Hong Kong, kde se zločinem bojují duchové vyzbrojení přízračnými zbraněmi, jež není nikdy třeba dobíjet, až po objev kvantového počítače vyrobeného v roce 1945.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , BB art

Planetary: All Over the World and Other Stories, 2000

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Planetary: Do všech koutů světa a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.

Deimos
31.10.2020 3 z 5

Na Planetary se dobře dívá (některé obrazy jsou vskutku poutavé) a dokáže zaujmout svým vyprávěním a příběhy (také námětem) a postavami. Komiks je velice originální, prakticky se poprvé potkáte s novými postavami a novým světem alternativního 20 století. Což je ale zároveň problém, nepotkáte tu nikoho ke komu by jste měli kdykoliv před tím vybudovaný nějaký vztah. Nejsou tu žádní X-Meni, Avengers nebo Speedy. Jsou tu jen a jen nová jména, na která je potřeba si zvyknout. Další mírnou nevýhodou je fakt, že komiks byl napsán na konci 20 století a je to na něm příliš znát - myšleno tématy a názory - a v tomto směru hodně rychle zastarává. Přesto si někdy druhý díl dám. (69%)

ludek.n
14.04.2020 3 z 5

Scénárista Warren Ellis a kreslíř John Cassaday stvořili podivuhodný svět, v němž pod hlavičkou mezinárodní agentury Planetary funguje skupina jakýchsi „archeologů nemožného“, specializujících se na podivuhodné události a bytosti se superschopnostmi. V první knize se nám dostává jednoho prequelu a šesti rádoby propojených příběhů, které ovšem ve skutečnosti ani žádnými příběhy nejsou. Spíše máme před sebou panelovou přehlídku možností, lokací a ohromujících postav. Dějová linka je v pozadí nenápadná, skromná a jednoduchá. Trochu chybí nápady a nějaké to nakopnutí do vyšších sfér. O samotné agentuře Planetary, jejich cílech a koneckonců i jejich členech se toho mnoho nedovíme, a tak nezbývá než se nechat unášet výtvarným panoptikem, zabíhajícím do všech koutů světa.

fvalek
06.04.2020 3 z 5

Série to slavná je, mě ovšem nějak moc nepotěšila... Na první díl to až příliš málo představuje postavy, jejich motivy, a hlavně pozadí s jakým tenhle komiks vůbec vznikl, s čím pracuje, a o co půjde. Kompletně chybělo nějaké představení a základní přehled a i po přečtení toho nevím o moc víc. Chápu, je to nějaká organizace, co zakročuje proti nadpřirozeným věcem... ale nic extra z toho.

Rozložení do povídek ději moc nenahrává, protože je často zkratkovitý - něco se stane, tým přijde a pak se něco stane nebo vyřeší, tečka. Prostor pro budování psychologie postav je nulový, proto jsem si taky žádnou postavu neoblíbil a vlastně ani žádnou pořádně nepoznal. Často se zmiňují různé reálie, které nejsou vysvětleny - proč některé postavy nestárnou, odkud některé postavy jsou, co umí, komu slouží... to je pak matoucí a nenaplňuje to dobře účel tajemna, protože to je až otravně nicneříkající.

Jsou tu ale samozřejmě nějaké plusy - povídky jsou natolik mysteriózní, že každý čtenář si najde minimálně jednu, která se mu bude líbit. Celkově je pak Planetary takové badass čtení pro velké, takže to dospělého čtenáře potěší a zkratkovitost některých zápletek zase nahrává tomu, že děj hezky plyne a nic není zdlouhavé a o ničem.

Knižní novinky (14. - 21. 2.)

13.02.2013

Kniha Planetary: Do všech koutů světa a jiné povídky v seznamech

Japonsko komiksy paranormální jevy Hongkong

Autoři knihy