Plánování nemyslitelného přehled
Petr Luňák
Tato publikace obsahuje 14 unikátních dokumentů z českých vojenských archívů. Jde vesměs o válečné plány Československé lidové armády a jejich shrnutí od roku 1950 do roku 1990. Sborník uvádí Luňákova studie, zasazující dokumenty do historického kontextu. Jako přílohy jsou připojeny nedávno objevený dokument z roku 1961 o snížení vodní hladiny Vltavy v případě konfliktu a rozhovory s československými generály vedené v letech 2002–2004. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plánování nemyslitelného. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Plánování nemyslitelného v seznamech
1995 | Encyklopedie moderní historie |
1997 | Západ. Spojené státy a Západní Evropa ve studené válce |
2007 | Plánování nemyslitelného |
2014 | Hrdinové |
2000 | Studená válka 1954—1964 |
Veľké sklamanie.
Autor si dá tú námahu aby aspoň dvanásťkrát po sebe zopakoval, že akékoľvek obavy Východného bloku zo Západu boli nielenže neopodstatnené ale,, absurdné "a aby to prepájal na dnešnú dobu a potrebu členstva v NATO atd..
Sovietski dôstojníci ktorí nadhodili možnosť jadrovej vojny sú blázni, u zapadniarov to vôbec nevadí. Atd.
Iba zopár faktov, ktoré aspoň ako tak stoja za to a za tie dávam aspoň jednu hviezdičku.
Napríklad, že za Stalina Východný blok vypracované plány na ofenzívu nemal, paradoxne nad takou možnosťou sa uvažovalo až po jeho ére.
A pár strán z pôvodných plánov a z interview s našimi dôstojníkmi.
Zaujaté a nezaujmavé.