Planta sapiens: O inteligenci rostlin přehled

Planta sapiens: O inteligenci rostlin
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506293/bmid_planta-sapiens-o-inteligenci-rostli-VwT-506293.jpg 4 15 15

Fascinující sonda do vnitřního světa rostlin založená na nejmodernějším výzkumu rostlinné inteligence. Paco Calvo, přední osobnost filozofie rostlinné signalizace a chování, v knize Planta sapiens předkládá zcela nový pohled na biologii rostlin a vysvětluje, jak rostliny pohánějí technologický rozvoj: od robotiky přes umělou inteligenci až po řešení ekologické krize. především však dokládá, že rostliny nejsou jen zelená kulisa ani pouhé suroviny - jsou to aktivní živé organismy s vlastními zájmy.... celý text

Literatura naučná Ekologie, živ. prostředí Přírodní vědy
Vydáno: , Kazda

Planta sapiens

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Planta sapiens: O inteligenci rostlin. Přihlašte se a napište ho.

IHT
22.09.2024 3 z 5

No, jsem rozpacity.
Autor je puvodnim vzdelanim filosof a to je z knihy citit na hony daleko :(
Rozjizdi se to velmi slibne, dozvime se o zajimavych experimentech a peknych souvislostech, zpocatku autor sva tvrzeni je schopen oduvodnit... Zjistime, ze ma svou vyzkumnou skupinu, ve ktere rozjizdeji radu experimentu - a to je prave kamen urazu. Doporucil bych autorovi sepisovat knihu a snazit se borit paradigmata ve chvili, kdy uz bude mit kus cesty za sebou. Kdyz se ale podivam na autorovu publikacni cinnost, tech relevantnich vyzkumnych clanku je jako safranu.
Budiz, to by az tak nevadilo - Richard Dawkins vyzkumnymi clanky take neoplyva a presto patri mezi vlivne vedce soucasne doby. Presto tu vsak citim dost velky rozdil mezi Dawkinsem, ktery dokaze opravdu dobre zduvodnovat a vysvetlovat v ramci konsensualniho paradigmatu (ze ktereho jen trosku vykracuje), a Calvem, ktery po vachrlatem (byt zajimavem) chodnicku prichazi k rakete a leti vzhuru do oblak.
Calvova sila je v tom, ze premysli a cte starsi autory. Z nich vytahuje zajimave myslenky (to je fajn, to nekritizuji), ale pak se na kridlech fantazie a spekulaci ("pokud prijmeme za sve, ze rostliny...") pousti velmi, velmi daleko. Mozna na nekoho pusobi jako vizionar, ale ruku na srdce - vetsina vizionaru a prognostiku skoncila v propadlisti dejin. V tuto chvili by to chtelo spise pribrzdit a zacit testovat sve hypotezy. S tim je vsak zrejme problem, protoze klicovemu vyzkumu Gaglianove, ktery nikdo nedokazal replikovat, se venuje i letosni Calvuv clanek - v nem ukazuje 11 metodologickych kritickych mist, ktera je treba pri studii semenacku dobre podchytit... S tak nizkou mirou replikovatelnosti se ten vyzkum bude posouvat dal jen velmi pomalu (i ostatni Calvovy recentni clanky se venuji spise metodologii vyzkumu nez schopnostem rostlin).

Soukrome si to zarazuji do kategorie "knihy filosofu, ktere nadchla priroda, nicmene veda jim je ponekud cizi" (kam patri treba Godfrey-Smith).

aknel.kaba
02.10.2023 5 z 5

V této knize autor předkládá úplně nový pohled na svět rostlin. Celou knihou prostupuje jedna základní myšlenka. Naučit se vnímat rostliny jako vědomé bytosti. Ne jako věci. A to nejen z pohledu běžného člověka, ale i z pohledu vědců. Autor zabrušuje do mnoha vědních oborů, na příkladech ukazuje podobnosti a odlišnosti světa zvířat a rostlin, které běžný člověk nemá šanci vidět. Poukazuje na důležitost rostlin nejen jako potravy, ale i jako organismů, které jsou nezbytné pro zmírnění a naší adaptaci na současnou klimatickou zněnu. Naprosto fascinující čtení.

Lisa_Flames
01.10.2023 2 z 5

No, autor psal hned na začátku, že jeho názory mají spoustu odpůrců a postupným čtením knihy chápu proč. Několikrát jsem i čtení přerušila, protože mě autorův názor naštval. Ačkoli je v knize popsáno spoustu zajímavých experimentů, kniha je vyplněna i nadbytečným a ne vždy úplně relevantním povídáním, kterým si autor obhajuje svůj názor a nepotvrzené hypotézy.

I přesto mu fandím. Nemusím souhlasit se vším, čeho chce autor dosáhnout (minimalně pojem "rostlinná neurobiologie" by si mohl odpustit), ovšem souhlasím, že by výzkum v této oblasti měl pokročit a postoj veřejnosti k rostlinám by se měl změnit - ale poněkud racionálněji než co to Paco vykládá.

Kniha Planta sapiens: O inteligenci rostlin v seznamech

Autoři knihy