Plavec ve tmě přehled
Tomasz Jedrowski
Polsko, 1980. Z Ludwika bude brzy vysokoškolák. Na zemědělské brigádě, z níž zprvu vůbec není nadšen, potkává Janusze a společně tráví volný čas koupáním v jezerech a čtením zakázaných knih. A pak prožijí něco, co nečekali: zamilují se do sebe. Léto skončí a oba se vracejí do Varšavy a do drsné reality života. Letní pohádka je pryč, jeden i druhý se musí rozhodnout, jak budou dál žít – přesněji řečeno, jak přežijí… Vynikající debut o mládí, lásce a ztrátě – a o oběti, kterou přinášíme, aby měl náš život smysl.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , OdeonOriginální název:
Swimming in the Dark, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plavec ve tmě. Přihlašte se a napište ho.
Když si myslíte, že není nic horšího, než žít v socialistickém Polsku, zjistíte, že jste gay v socialistickém Polsku... Určitě silné, bez ohledu na orientaci, částečně prý autentické vyprávění, no bolí to člověka i za něj :-(
Téma homosexuality v katolickém Polsku nebude nikdy otřepané téma. O to zajímavější, když se děj zasadí do hlubokých socialistických osmdesátých let, kde jsou sexuální menšiny persekuované.
Autor románu se dovedl brilantně propojit s hlavním hrdinou, knihou provází cosi lehce autobiografické, přesto něžné, ztracené a naivní.
Veškerá bouře emocí, se kterou se protagonista vypořádává, aby porozuměl své sexualitě - zmatek, stud, zoufalství, ale přesto naděje - je hmatatelná a prenositelna. Ten správný punc všemu dodává historické ukotvení románu.
Těžko se mi věří, že je toho autorova prvotina! Těším na další jeho díla :)
Knižní novinky (42. týden)
11.10.2020
„Říkám si, že občas je dobré být o samotě, aby se člověk slyšel přemýšlet. Leze mi na nervy, když kolem mě furt někdo je.“
„Musíte se držet toho, co máte. Člověk nikdy neví, kdy ztratí to, co je mu nejdražší.“
„Takhle jsem tehdy žil — skrze knihy. Uzamkl jsem se do jejich příběhů, v noci sníval o jejich postavách, předstíral, že jsem jednou z nich.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Plavec ve tmě v seznamech
homosexualita Polsko polská literatura komunismus 80. léta 20. století diskriminace gayové LGBT, queer, LGBT+ anglické romány
Jako autorova prvotina je tato kniha hodně povedená.
Téma je lehce šablonovité a místy předvídatelné (Polsko, LGBT, socialismus).
Ale četlo se to vážně dobře a těším se na další knihy autora.