Po stopách tragédie přehled
Ivan Kamenec
Kniha slovenského historika Ivana Kamenca popisuje deštrukciu židovskej komunity na Slovensku počas holokaustu. Zaoberá sa vznikom a vývinom protižidovských rasových zákonov v období rokov 1939 až 1945, getoizáciou a deportáciami. Táto dôkladná a komplexná historická štúdia je otvoreným protestom proti násilníckemu pošliapaniu občianskych a ľudských práv. Na svoje prvé vydanie si musela počkať celých dvadsať rokov. Na začiatku normalizácie ju totiž odmietli preto, lebo údajne nebolo žiaduce zaoberať sa tzv. negatívnymi témami zo štátnym a národných dejín, prípadne prácu onálepkovali ako nemarxistickú. Priekopnícka historická kniha o holokauste na Slovensku vychádza v novom rozšírenom vydaní po tridsiatich rokoch od prvého vydania, je doplnená o nový úvod a kapitolu o formách židovského odboja.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Po stopách tragédie. Přihlašte se a napište ho.
![Brunnetka Brunnetka](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49977/m_49977-3AH.jpg?v=1517864749)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tato kniha mě "nenadchla", byť mě téma holocaust zajímá. Avšak tady jsem se nedozvěděla nic moc nového, navíc je to psané až jako uspávačně. Jasně, je to odborná kniha, ale i tak může být podána zajímavě, jako mnoho jiných. Tady jsem byla nucena přeskočit i pár stránek a vlastně jsem o moc informací nepřišla....
![roman6788 roman6788](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/130698/m_roman6788-4sI.jpg?v=1690648664)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Neuveritelne coho su ludia schopni pri honbe za mocou, ale najma aj za peniazmi. Popis smutnych udalosti nasej historie, o ktorej neradi hovorime.
Knižní novinky (39. týden)
20.09.2020
Kniha Po stopách tragédie v seznamech
v Mé knihovně | 16x |
1992 | ![]() |
2005 | ![]() |
1991 | ![]() |
2015 | ![]() |
2008 | ![]() |
Knihu som dlho obchádzal. Vždy som uprednostnil iné knihy z edície, ktoré sa venovali holokaustu a celkovo vojnovej tematike. Knihy, ktoré by som určite odporučil, sú Eichmann v Jeruzaleme a Pôvod totalitarizmu, obe knihy sú od autorky Hannah Arendthovej.
Ivan Kamenec sa venuje židovskej otázke hlavne na Slovensku. Opisuje politickú situáciu novej Slovenskej republiky, ktorá sa stala satelitom Nemecka a vládla tu hlavne Hlinkova garda.
Je smutné, ako sa ľudstvo správalo k Židom. Samozrejme, naša vláda nezaostávala a znepríjemňovala život týmto občanom, čo sa vyhrotilo až k deportácie do koncentračných táborov.
Môžeme len dúfať, že to zostane v minulosti a zoberieme si z tejto čiernej histórie nejaké ponaučenia.