Pochod k moři přehled
E. L. Doctorow
Román beletristicky zpracovává historickou událost z roku 1864, pochod generála Shermana s 60tisícovou armádou napříč Georgií a Atlantskému oceánu. Unionisté za sebou zanechali široký pás mrtvé země a jednotky měly za úkol zničit vše, co souviselo s bavlníkovými plantážemi, mosty i komunikace. Zachovaly se tisíce dokumentů o loupení, znásilňování a zabíjení. Za necelý měsíc Sherman se svými muži dosáhl přístavu Savannah. Pochod k moři předznamenává taktiku "spálené země" a strategii totálních válek 20. století stejně jako utrpení jejich obětí-civilistů. Podobně jako ve svém legendárním románu Ragtime Doctorow mistrně skloubil historická fakta s vypravěčskou imaginací.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pochod k moři. Přihlašte se a napište ho.
K tomu, aby si člověk udělal bližší představu o válce Severu proti Jihu - dobrý, jinak průměr ( a trochu nuda).
Dost syrové, naturalistické vyprávění o válce Severu proti Jihu. Velké množství postav a nepoužívání uvozovek při přímé řeči dělají místy knihu trochu nepřehlednou, na druhou stranu je to velmi reálný pohled na americkou občanskou válku bez přehnaně černobílých hrdinů a romantického dobrodružství. Pochod k moři není úplně lehké čtení, ale rozhodně stojí za to.
Ocenění knihy (2)
2006 -
PEN/Faulkner Award for Fiction
2005 -
National Book Critics Circle Award
(Fiction)
Kniha Pochod k moři v seznamech
2005 | Ragtime |
1987 | Vítejte do Zlých časů |
2010 | Homer a Langley |
2007 | Pochod k moři |
1999 | Světová výstava |
Pro mě jako milovníka tradičního jazzu bude autor vždycky spojován s Ragtimem. Navíc to v roce 1982 byla neskutečná bomba, když se mi ho podařilo ve čtvrteční frontě získat. Ale Doctorow má obrovský záběr od poetiky přes westerny ke gangsterkám. Tady je z něj špičkový spisovatel historických románů. Z této doby jsem toho četl spoustu, od Mitchellové po sci-fi. Tohle zpracování je ale jedinečné. Je to kaleidoskop osudů mnoha postav, které často i umírají, či jen odchází, takže v závěru jich zůstává jen pár. Ale přesto máte pocit, jako byste přímo prožívali finální děj této občanské války.