Pod pirátskou vlajkou přehled

Pod pirátskou vlajkou
https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90589/pod-piratskou-vlajkou-90589.jpg 3 11 11

Kniha čtivou formou přibližuje čtenářům námořní lupičství jako celek: tedy dočteme se o pirátech, o korzárech, o námořních lupičích ve službách státu. Autor ukazuje, jak se v našem povědomí pirátství pojí s řetězem jistých stereotypních představ - truhly plné zlata zakopané na neobydlených ostrovech, černá vlajka "Jolly Roger", soudky s rumem a jednooký kapitán...... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

V Indijskom okeane , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod pirátskou vlajkou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Kozel
09.06.2024 3 z 5

Možejko sepsal skvělou cestu Indickým oceánem, který byl po půl tisíciletí plný dobrodružství, pirátských příběhů, legend a dynamických i pomalých změn. Kniha črtů není vyčerpávající historiografickou syntézou. Je velmi příjemným, dobře plynoucím vyprávěním. Ačkoliv je knize 40 let, na kvalitě obsahu - čtenářsky i faktograficky - nijak neztratila.

Autor v úvodu zmiňuje, že pirátství v knize vnímá v širším významu, což mu nepochybně dobře posloužilo pro plynulost vyprávění i vlastní vymezení. Jednoduše řečeno - pirátem je každý, kdo na lodi provádí jakoukoli zlou činnost, bez ohledu na pohnutky. Od konce 15. století do konce 2. světové války čtenář pluje ve vlnách Indického oceánu, setkává se s veleznámými jmény, ale i téměř neznámými příběhy. Od pozadí slavné vlajky Jolly Roger a klasických loupeživých nájezdů, přes objevování nového světa, politicky vedené útoky a obchodu s otroky až po námořní bitvy obou světových válek.

Přes malý rozsah je kniha plná velkých dobrodružství i zajímavých poznatků. A tak třeba Vasco de Gama či Cornelis a vůbec Portugalci či Španělé jsou značně kontroverzními námořníky. Ačkoliv pro mě je obecně nejzajímavější pojednávající o zlatém věku pirátství během 17.-18. století, Možejko mě velmi zaujal i tím pirátstvím válečným. Je zajímavé, že Němci do Indického oceánu zasáhli právě při největších válkách. Především příběh lodi Königsberg.

Jak řečeno, Pod pirátskou vlajkou není vyčerpávající vědeckou knihou. Je skvělou doplňkovou četbou k problematice. Nabízí velká i malé pirátská dobrodružství v Indickém oceánu napříč dějinami. Povětšinou se jedná o ty méně známé příběhy. Kdo je do problematiky hluboce ponořen, pro něj Možejko patrně nepřinese mnoho nového. Kdo se chce s piráty jižních moří teprve potkat, pak pro něj Možejko nabízí velmi příjemnou okružní jízdu.

Luigi1
14.12.2023

Tato problematika pirátsví v indickém oceánu mě docela zaujalo


nicolettkaa
14.10.2021 2 z 5

Jako pozitivum na této knize beru to, že jsem si osvěžilo učivo dějepisu a zeměpisných objevů. Ovšem tím to pro mě bohužel končí. Jako celek je kniha dost komplikovaná a víceméně se vše opakuje (což se dá očekávat, historie se totiž opakuje neustále), proto začíná místy i nudit. V knize mi chyběla nějaká mapka, dle které by se dalo lépe orientovat, takto jsem musela hodně googlovat. Jako velké negativum beru překlepy, hrubky a hlavně některé věty a odstavce postrádaly smysl - nevím, jestli vinou autora nebo překladatele.
Když ukončíte odstavec větou, že z posádky nikdo nepřežil a další začnete větou, že ti námořníci, kteří přežili.... no někde je prostě chyba. A nebyla jediná.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pod pirátskou vlajkou v seznamech

v Přečtených17x
v Doporučených1x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit4x