Pod stejným nebem přehled
Joseph Kim , Stephan Talty
Hladomor mu vzal rodinu, ale on se nevzdal... Nezapomenutelný životní příběh utrpení a spásy podle skutečné události. Severokorejec Joseph Kim žil v tajemném světě Severní Koreje normální život, pak ale přišla pohroma – hladomor. Připravil ho o otce, ze země vyhnal jeho sestru a matku, a on se ocitl sám v ulicích. Naučil se žebrat a krást, až nakonec v zoufalství uprchl do Číny. Měl štěstí. Narazil zde na křesťanku, která jej ukryla před úřady a dostala do Ameriky. Joseph neuměl anglicky a nikdy nebyl dobrým studentem. Ale laskavost jeho pěstounské rodiny změnila jeho život.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 2017 , CPressOriginální název:
Under the Same Sky, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod stejným nebem. Přihlašte se a napište ho.
Po přečtení rozhovorů od Niny Špitálníkové už pro mě nikdy nebudou knihy o Severní korei stejné. Jednostranný příběh chlapce, který se snažil přežít. Já rozumím hrůzám, režimu, hladovění a katastrofám. Psychickému strachu Josefa, kterému už asi ve svém životě neuteče - výčitkám a ztrátám ke své vlastní rodině. Nicéně kniha pro mě bylo pouhým malým vhledem do celé problematiky. Strašně malou výšečí, kterou mi poskytla právě kniha od Niny. Jednoduchý jazyk i vyprávění mě vztáhly, ale tak nějak napůl.
Kniha se mi líbila, pěkně se čte. Je to napínavé vyprávění mladého muže od dětství, až do dospělosti. Volnou formou vypráví to, co si musel projít, a to, jak těžký život v Severní Koreji je. Je to příběh ze současnosti a nutí nad tím, aby se člověk zamyslel, že na konci 20. a začátku 21. století je takový život vůbec možný. Smutné a zároveň poutavé čtení. Knihu rozhodně doporučuji
Kniha Pod stejným nebem v seznamech
Smutně poutavé vyprávění o hladomoru. Sice ve světě "nikomu nevěř" člověka napadne, zda to není přibarvená propaganda protistrany, západu, ale na děsivosti to knize neubírá. Severokorejské devadesátky... Čteno v překladu Jiřího Berky.