Pod stejným nebem přehled
Stephan Talty , Joseph Kim
„Zásadní dílo pro naše chápání života v Severní Koreji.“ – Washington Post „Působivé… nic nezamlčuje.“ – Publishers Weekly Ve skrytém a tajemném světě Severní Koreje žil Joseph Kim až do svých pěti let normální život malého chlapce. Pak přišla pohroma: první vlna velkého hladomoru, dlouhé, strašné martyrium, během kterého zahynuly miliony lidí včetně jeho otce, a jiné, jako jeho matku a sestru, vyhnalo na zoufalou cestu do Číny. Joseph, který se ocitl sám v ulicích, se naučil žebrat a krást až nakonec také překročil v zoufalství zamrzlou řeku a uprchl do Číny. Zde se ho ujala laskavá čínská křesťanka a ukryla ho před úřady. S pomocí ilegální sítě aktivistů byl tajně dopraven na americký konzulát, kde se připojil k menší skupině Severokorejců, kteří byli převezeni do Spojených států jako uprchlíci. Joseph neuměl anglicky a nikdy nebyl dobrým studentem. Ale laskavost jeho pěstounské rodiny změnila jeho život. Stal se z něj nadšený student, osvojil si angličtinu a dostal se na vysokou školu, kde nyní velmi dobře prospívá díky své víře a vnitřní síle. Pod stejným nebem je nezapomenutelný příběh utrpení a spásy. „Kimův příběh (…) je živým popisem pozoruhodného života. Nabízí také závažný výčet zvěrstev, páchaných v Severní Koreji, která zůstala skryta před zraky Západu – a vlastně před zbytkem světa. Odvážné a fascinující paměti.“ – Kirkus Reviews „Tato krátká a brutální kniha (…) předkládá čtenářům šokující utrpení, kterému museli čelit obyvatelé Severní Koreje během velkého hladu.“ – Booklist „V jeho upřímnosti je něco strhujícího; věcně a bez obalu zde líčí bezútěšné podmínky, tenčící se zdroje, nekonečnou nejistotu a ztrátu důstojnosti v konfrontaci se zoufalými okolnostmi… Kimův příběh poskytuje zásadní pohled do těžko pochopitelné země a do tragedie moderní doby.“ – Publishers Weekly... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 2017 , Computer Press (CP Books)Originální název:
Under the Same Sky, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod stejným nebem. Přihlašte se a napište ho.
Po přečtení rozhovorů od Niny Špitálníkové už pro mě nikdy nebudou knihy o Severní korei stejné. Jednostranný příběh chlapce, který se snažil přežít. Já rozumím hrůzám, režimu, hladovění a katastrofám. Psychickému strachu Josefa, kterému už asi ve svém životě neuteče - výčitkám a ztrátám ke své vlastní rodině. Nicéně kniha pro mě bylo pouhým malým vhledem do celé problematiky. Strašně malou výšečí, kterou mi poskytla právě kniha od Niny. Jednoduchý jazyk i vyprávění mě vztáhly, ale tak nějak napůl.
Kniha se mi líbila, pěkně se čte. Je to napínavé vyprávění mladého muže od dětství, až do dospělosti. Volnou formou vypráví to, co si musel projít, a to, jak těžký život v Severní Koreji je. Je to příběh ze současnosti a nutí nad tím, aby se člověk zamyslel, že na konci 20. a začátku 21. století je takový život vůbec možný. Smutné a zároveň poutavé čtení. Knihu rozhodně doporučuji
Kniha Pod stejným nebem v seznamech
Smutně poutavé vyprávění o hladomoru. Sice ve světě "nikomu nevěř" člověka napadne, zda to není přibarvená propaganda protistrany, západu, ale na děsivosti to knize neubírá. Severokorejské devadesátky... Čteno v překladu Jiřího Berky.