Podivuhodné vyprávění bývalého piráta Kolíska přehled
Václav Čtvrtek (p)
![Podivuhodné vyprávění bývalého piráta Kolíska Podivuhodné vyprávění bývalého piráta Kolíska](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23468/bmid_podivuhodne-vypraveni-byvaleho-pira-FTm-23468.jpg?v=1542705528)
Humorné vyprávění pro mladší čtenáře o tom, jak se osmiletý chlapec dostal mezi piráty. Josef Kolísko, pirát ve výslužbě, vypráví o tom, co všechno zažil jen a jen proto, že jako chlapec nepřečetl knihu, kterou mu daroval knihkupec Rotrekl. Zničehonic se z ní totiž vysypalo třináct krvežíznivých pirátů, popadli ho, spoutali a hodili do kotce na přídi. Žvanivý pirát Žvanda by mu totiž vyžvanil tajemství ztroskotané knížky… Ještě že mu na pomoc přispěchali papoušek s velrybou!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podivuhodné vyprávění bývalého piráta Kolíska. Přihlašte se a napište ho.
![jfialova jfialova](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Typický Václav Čtvrtek, něco podobného bych nebyla schopná napsat ani za milion :-) Dodnes vůbec nechápu, kde na to všechno chodil, jak se mu podařilo vymyslet tak originální postavičky, fantazií oplývající příběhy z různých mikrosvětů, to vše napsané krásnou hravou češtinou. Toto dílko je kraťoučké, ale splňuje vše z výše uvedeného do puntíku, obrázky text krásně doplňují. Ideální pro malé čtenáře, které těší, že jednu ze svých prvních knížek můžou svižně přečíst sami až do konce.
![Hanina61 Hanina61](https://www.databazeknih.cz/img/users/96_/96487/m_hanina61-5Qe.jpg?v=1641571232)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tohle bylo úplně parádní... Vybírala jsem z přeplněných polic knížky, které chci odnést do knihobudky na nádraží a padl mi do ruky tenhle malý poklad od Václava Čtvrtka s milými ilustracemi mého oblíbeného Jiřího Kalouska. No samozřejmě jsem se do knížečky začetla a přenáramně jsem se bavila - poněvadž jsem byla sama doma, četla jsem ji nahlas, stylizovala jsem se do jednotlivých postav a dokonce přezpívala všechny pirátské písně. Jen to kormarumpálvratiráhnostěhlepacholemordsecmiliónské zaklení se jaksi nemůžu naučit zpaměti... :-)
Kniha Podivuhodné vyprávění bývalého piráta Kolíska v seznamech
v Mé knihovně | 47x |
1981 | ![]() |
2009 | ![]() |
1979 | ![]() |
1984 | ![]() |
2010 | ![]() |
Útlá knížka mého dětství, která mi učarovala ilustracemi Jiřího Kalouska, k nimž jsem se opakovaně vracel a v dospělosti zase textem Václava Čtvrtka, jehož si s přibývajícím věkem začínám vážit čím dál, tím víc. Ten sice tentokrát nepředvádí takovou slovní virtuozitu, jako v případě příběhů Rumcajse, přesto dokáže snadno uhranout roztodivným vyprávěním o tom, jak to s vámi skončí, když zahodíte slabikář a nebudete se učit. Historka je to vpravdě podivuhodná, v některých momentech až kouzelně střelená, přitom však srozumitelná a po všech stránkách náramně veselá. Vůbec by mě přitom nepřekvapilo zjištění, že se jedná o nejoblíbenější dětskou knihu Salvatora Dalího, třebaže datum prvního vydání poukazuje na něco jiného. Každopádně pro mě je v tom jistá dávka nostalgie, pravděpodobně nepřenosná na mladší ročníky, ačkoli ani mé děti příběhem bývalého piráta Kolíska rozhodně nepohrdly. Ale Potter u nich slavil úspěch jednoznačně větší, o tom žádná. U mě ovšem Kolísko vede ve všech ohledech.