Podstata křesťanství přehled
Ludwig Feuerbach
Proslulé dílo, které po prvé vyšlo r. 1841 a mocně zapůsobilo na pokrokové hnutí v Německu i v jiných evropských zemích, podává především rozbor křesťanství a kritiku theologie. Feuerbach ukazuje, že náboženství je lidským výtvorem, že do Boha promítá člověk své vlastnosti, že theologie není než anthropologií. V první části spisu je náboženství rozebíráno v jeho souhlasu s podstatou člověka, druhá část líčí náboženství v jeho rozporu s podstatou člověka. - Feuerbachova kritika není důsledně materialistická a krom toho Feuerbachovi chybí historický pohled na náboženství jako produkt společenského vývoje. Přesto zůstává dílo významným mezníkem v boji za duchovní osvobození člověka.... celý text
Literatura naučná Filozofie
Vydáno: 1954 , SNPL - Státní nakladatelství politické literaturyOriginální název:
Das Wesen des Christenthums
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podstata křesťanství. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Podstata křesťanství v seznamech
1954 | Podstata křesťanství |
1920 | Podstata náboženství |
1959 | Zásady filosofie budoucnosti a jiné filosofické práce |
1953 | Přednášky o podstatě náboženství |
1965 | Človek stvoril Boha podľa svojho obrazu |
Knihu je velmi těžké sehnat, u nás vyšla jen jednou. Je to z pohledu moderní filozofie dílo vlastně zásadní. Feuerbachovo rozbor křesťanství je bryskní a těžko se rozporuje. Nikdo před ním nic takového nenapsal.