Podsvětí Orientu přehled

Podsvětí Orientu
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479781/bmid_podsveti-orientu-Rma-479781.jpg 4 9 9

18 let v džunglích a drogových doupatech Dálného východu. Pozoruhodný příběh Jamese Lee, který od roku 1895 strávil 18 let sledováním všech potěšení a nebezpečí, které Dálný východ mohl nabídnout. Svět soumraku přístavů, čtvrtí červených luceren a drogových brlohů od Adenu po Kjóto. Na první pohled by se chtělo říci, že na celém autobiografickém příběhu z přelomu předminulého a minulého století jsou nejzajímavější omamné látky. Autor James S. Lee se jejich užívání věnoval systematicky a s vědeckým zájmem. Po první nezapomenutelné zkušenosti, kdy mu indický lékař píchne proti malárii dávku morfia, se dostaví bažení po čím dál silnějších zážitcích a brzy také první vystřízlivění – droga nejenže postupně jako by ztrácela na účinnosti, ale navíc způsobí svému uživateli úpornou zácpu. Indický lékař však zná řešení – proti potížím způsobeným morfiem předepíše kokain. Po přečtení knihy ale v čtenářově mysli pravděpodobně neutkví ani tak návod na postupnou odvykací drogovou kůru, ale spíše pestrý život viktoriánského dobrodruha, nadšeného konstruktéra a milovníka všeho mimořádného a podivuhodného, co život přináší, včetně různých druhů opojení. Ovšem přesvědčte se sami. Ostatně i James S. Lee jakoby se ve svém životě důsledně řídil heslem „kdo nevěří, ať tam běží“. Právě tato zvídavost jej přivedla mimo jiné k toxikologickým objevům, nad nimiž, jsou-li skutečné, se dodnes tají dech.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Malvern

Underworld of the East, 2000

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podsvětí Orientu. Přihlašte se a napište ho.

JP
26.11.2024 3.5 z 5

Řekl bych, že 'Podsvětí Orientu' se prodává pod poněkud zavádějícím "18 let v džunglích a drogových doupatech Dálného východu" s opiovým doupětem na obalu. Ale přitom je to spíš takový cestopis inženýra z Anglie, který měl velmi systematický vztah k drogám, které během svých cest denně užíval, ale díky schopnosti kontrolovat dobře dávkování (především pokud jde o odvykání), sterilizovat si svoji špičku a chápat hlavně to, co mu hned na začátku indický doktor řekne, že závislosti se dá zbavit přechodem na další drogu - nejčastěji se zde užívá morfium, kokain a hašiš (a jejich kombinace), nějaká tráva a pak blíže nespecifikované rostliny, o kterých ale Lee podrobněji nepíše, jakoby se vyhýbal vždy tomu, co vás zajímá nejvíc, ač to mnohokrát slíbí a zmíní, na konci dokonce láká na další knihu. Jednu květinu z džungle vyextrahoval a byla schopná pak v podstatě anulovat účinky dalších drog. Tohle jsou všechno moc zajímavé věci, které člověka přimějí si říct, že na vše je třeba mít hlavu a nastavení, ale kterými se kniha zároveň zaobírá jen do jisté míry, ačkoliv Lee skoro všude zmiňuje, že užíval, nebo jakou kombinaci jel z toho a onoho důvodu, spíše se člověk dostává od práce do práce, popisování kultur, dělníků, problémů v práci, toho, co se dělo v džungli, v Indii, Číně, v Šanghaji, Africe, Japonsku, nebo v závislosti na tom, kam chtěl Lee vyrazit. A každé místo logicky přinášelo jiné "dobrodružství", nebo hrozby, ať už šlo o divoká zvířata, nebo lidi, se kterýma musel pracovat nebo prostě lidi, co ho chtěli zabít, či okrást, nebo ženský, co potkal, líbí se mi, jak často vynechával psaní o něčem, protože mu to přišlo netaktní, je to jako opak dneška a stejně tak člověka překvapí, s jakou rafinovaností se už dlouho zpátky dějí věci, co by člověk čekal, že je spíš moderní výdobytek. Pokud jde o zloděje, Lee byl skoro vždycky vyjetej na kokainu a ozbrojenej, takže předpokládám dost "ve střehu" v dobré pozici, už v úvodu se setkává v šílené story s tygrem. Navíc drogy tehdy byly volně k dostání - kokain, který i dost pravděpodobně nebyl nařezanej a pofidérních kvalit a to je celý rozdíl (vlastně ve všem v životě, pokud jedete kvalitu, ne kvantitu). Dokonce, když ho obrali v Africe o veškerý majetek a později ho zase našli, lahvičky s drogami zůstaly netknuté, protože zloději prostě neměli ponětí, že to něco dělá, k něčemu je, má nějakou hodnotu... a tak je Lee pak už nosil jen u sebe v přilbě. Je to celkově zkrátka jiná éra, kdy se drogy daly koupit jako dnes cigára nebo alkohol, doslova na každým rohu a teprve později byl autoritami v platnost uveden zákon na jejich potlačování. Nechybí ani filozofické pasáže, kde jde Lee hlouběji o vývoji člověka a mnohdy se ve svých drogových stavech, jak je zvykem, dotkne nejedné pravdy (a mnohdy jen několik stránek nudí), která lidem, kteří nemají nějaké zkušenosti ať už s drogami nebo třeba psychedeliky, uniká.

Martin1950
02.10.2023 4 z 5

Nečekaně půvabné literární postupy. Patrně zapříčiněné tím, že autor byl spisovatel-samouk. Právě v tom je největší kouzlo knihy.

221B
22.06.2023 4 z 5

Jestli nevíte, proč brát drogy, inspirujte se zde.
Milovníci všeho viktoriánského, pro vás povinná četba (před návštěvou opiového doupěte:)

Kniha Podsvětí Orientu v seznamech

Autorovy knížky