Podzemí slov přehled
Jakub Marek
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se rumu říká zrovna rum? Víte, co to znamená, když vám majitel e-shopu řekne, že právě ponížil ležáky? A všimli jste si, kolik se v hovorech o fotbale používá básnických prostředků? To je jen hrstka otázek, kolem nichž se točí Podzemí slov – knížka pro ty, kteří se rádi zamýšlejí nad řečí, již ostatní používají bez rozmyslu. Prostřednictvím krátkých kapitol v ní nahlédneme pod povrch češtiny. A kdo ví, možná tam najdeme i nějaké paralely s životem jako takovým.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podzemí slov. Přihlašte se a napište ho.
Perfektní knížka pro milovníky češtiny a perliček v jazyce.
Až do poslední kapitoly jsem viděla knihu na 5 hvězd, takže mě mrzí, že u mne skončila na 4.
S autorem nesouhlasím, že by vulgarismy nemohly být součástí textu. Jsou to sice sprostá a hanlivá slova, ale ne kvůli sobě samým, ale kvůli nám - lidem. Ta slova jako taková jsou jen slova a nic neznamenají, dokud jim to my nepřisoudíme.
Půvabná knížka , čtivým způsobem objasní laikovi původ a vývoj významu jednotlivých slov.
Navíc doplněná veselými ilustracemi, které se vztahují k obsahu kapitol.
Navíc autor měl dobrý nápad, v závěru knihy je tajné heslo, pomocí kterého si čtenář může přečíst i polední, sprostou, kapitolu na internetu.
Takže, sprosťáci hurá do knihkupectví, za rozumný peníz si pošušňáte.
Dalo by se i říci, že je to knížka pro široký okruh čtenářů. Na své si přijdou kavárníci i dezoláti.
Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)
22.05.2022
Kniha Podzemí slov v seznamech
Hezké, zajímavé a občas i vtipné vyprávění o původu a významů některých českých slov a výrazů. Publikace je pro neodbornou veřejnost, milovníky češtiny a nejen.