Pohádka máje přehled
Vilém Mrštík
Román jednoho z bratří Mrštíků o citovém zrání mladé dvojice. Upřímnost a čistá láska děvčete nakonec probudí lepší stránky chlapcovy povahy, donutí ho skoncovat s lehkomyslným životem a snažit se vybudovat si solidní existenci, která by mu dovolila založit rodinu.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohádka máje. Přihlašte se a napište ho.
Minulý čas, er-forma, analepse, dialekt
Dalo by se to spíše než za pohádku považovat za disstrack na Prahu. Ty části, kde bylo naše hlavní město shazováno, byly, uznávám, docela vtipné, ale jinak mám k tomuto dílu pár výhrad. Hlavní hrdinové, Richard a Helena, mě vůbec neoslovili. Ríša byl člověk oněginovského typu tzv. zbytečný člověk a Helenka jakožto naivní děcko mě trápila svými pohnutkami několik stránek. S tím, jak mladá tato plavovlasá slečna byla, jsem měla asi největší problém. Jí bylo šestnáct let a mu, pokud si vzpomínám správně, krásných dvaadvacet, kvůli čemuž byla dynamika jejich vztahu značně nerovnovážná a dávala Ríšovi spoustu prostoru pro manipulaci a využití Helenky, aby získal to, co chce.
Ríša žil bohémským životem. Zajímal se povrchním způsobem o ženy a ženy se zajímaly o něj. Jako jeho kontrast tu vystupuje čistá, nevinná a stydlivá Helenka. Přišla mi až nechutně idealizovaná panna, přenádherná labuť, která nemá žádné zkušenosti s muži a jako víla tančí po lesech. Melancholická krásná dívka, která je ztělesněním mužské touhy. Její nevyspělost se tu promítala v mnoha směrech a dílo mi nepřišlo jako příběh lásky, ale manipulace.
Ne moc sympatický děj doplňují rozsáhlé popisy přírody, které jsou, uznávám, krásně napsány, ale kniha je nimi přesycena. Kapitoly mi ubíhaly pomalu a čtení se stalo mou méně oblíbenou činností. Autor tu mluví o idealizovaném konci, protože v závěru všeho je to přeci pohádka, ale dle mého názoru by bylo pohádkové zakončení, kdyby si Helenka uvědomila svou osobní hodnotu a nechala před věčným světa běhounem zákaz vstupu do její hlavy.
Máj v knihách
08.05.2022
Kniha Pohádka máje v seznamech
láska zfilmováno milostné romány česká literatura rozhlasové zpracování realismus (literatura) české romány
2004 | Maryša |
1996 | Pohádka máje |
1989 | Vteřiny duše |
1952 | Santa Lucia |
1947 | Rok na vsi |
Pohádka máje je typická impresionistická romance.
Tam, kde malíři stačí pár tahů štětcem, tam musí spisovatel použít mnoho slov, aby docílil stejného účinku.
A záleží na každém čtenáři, jak tato slova probudí jeho fantazii.
Jak vidím podle komentářů, dnes už se na emoce nehraje, děj knih musí být plný akce.
Dlouhé popisy, kterými se pan Mrštík snažil co nejvíce přiblížit náladu, city a přírodu ztratily na půvabu.
A přece:
....V tu chvíli bál se jí skoro dotknout
a zacházel s ní jako s poupětem.
A byla jako anděl, který se náhle probudil,
rozevřela ruce, položila je na oči,
a ze stísněných prsou vyrval se jí pojednou
dlouhý, blažený vzdech milých:
"Bože, jak je ta láska přece jenom krásná!"
....Ze všeho nejhroznější snad jsou už ty noci. Ty noci , ty noci, Helenko, jsou nekonečné, dlouhé k zalknutí.
...Přišel čas, kdy pivoňky kvetou a růžemi se hlásí léto. Z máje zbyli už jen slavíci v lese. Zahrady se už zase svlékly z bělostných svých rouch.....
Zavírám knihu s pocity smutku a nostalgie, vím, že definitivně končí jedna kapitola literatury.