Pohádky o mašinkách přehled
Pavel Nauman

Kniha originálních pohádek či bajek, v nichž jsou hlavními postavami lokomotivy a železničáři. Příběhy se odehrávají na pražském Smíchovském nádraží a okolních tratích a známe je z překrásného večerníčkového zpracování.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohádky o mašinkách. Přihlašte se a napište ho.

Jako malý kluk jsem zbožňoval večerníček. Nejvyšší pan železničář, pan Blahoš, černokněžník Zababa,... Jako dospělý kluk jsem sáhl po knížce, když byly děti. Nelitoval jsem. Pohádky mají svojí atmosféru a výchovný účel.

pohádky o mašinkách jsem zbožňoval pro ten neopakovatelný dětský prožitek napjatého tajemna, který mi už v dospělosti moc nejde navodit, takovéto "bojím se hezky", s neochvějným přesvědčením, že všude okolo se nacházejí místa s kouzelnými výhybkami, kudy lze projít do jiného světa
zvláštní, v dětství jsem si vůbec nevšiml, jak "názorně výchovné" tyhle pohádky jsou...
„„Mašinka, výhybka, hradlo, most, prosím tebe o milost, pusť mě k panu Zababovi.““
Kniha Pohádky o mašinkách v seznamech
v Mé knihovně | 84x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Část díla
1966 | ![]() |
1947 | ![]() |
1963 | ![]() |
1943 | ![]() |
Naprostá klasika, která už v několika generacích zadělala na lásku k železnici. Je skvělé, jak je to celé založené na reálných termínech, typech lokomotiv a celé se to navíc odehrává na konkrétní (a opravdu půvabné) trati, kde se toho až donedávna od dob napsání knihy moc nezměnilo. Díky tomu se dá četba zkombinovat s výletem na tuhle trať okolo Berounky a podívat se třeba právě na ten oblouk, kde vykolejila ona největší lokomotiva.
Tohle dílo má to štěstí, že se ho podařilo skvěle zpracovat jak ve formě večerníčků, tak v audiopodobě načtené Pavlem Zedníčkem (skoro mi pro začátek přijde tahle kazeta lepší než původní kniha, kde už je spousta poněkud zastaralých obratů a celé je to až zbytečně zdlouhavé).