Pohár zlata přehled

Pohár zlata
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30612/bmid_pohar-zlata-1aY-30612.jpg 4 80 80

Steinbeckův romantický románový debut z roku 1929 o Henrym Morganovi líčí myšlení, touhy a činy anglického bukanýra 17. století, jeho milostná dobrodružství i krvavé pirátské boje se španělskými loďstvy, plenění španělských kolonií a dobytí města Panamy. Hrdinova životní dráha, kterou započal jako otrok na plantážích a uzavřel v hodnosti guvernéra Jamajky, už mnoho napovídá o příštím autorově zájmu na osudech americké chudiny.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Československý spisovatel

Cup Of Gold, 1929

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohár zlata. Přihlašte se a napište ho.

vin_hanna
11.11.2024 2 z 5

Tak první přečtená kniha od velikána americké beletrie mě vůbec nechytla. Ačkoliv byl námět velice poutavý, tak výsledek je za mě pouze slabý vývárek možného potenciálu. Bohužel captain Morgan, tvář známého rumu, řeší více své vnitřní problémy než aby si užíval pořádnou řež a pirátský život. Asi jsem na to koukal moc klukovskýma očima a očekával něco ve stylu Pirátů z Karibiku a kapitána Jacka Sparowa. Bohužel no ... Příště zkusím známější Steinbeckovy tituly a uvidíme. Nyní, protože mě čtení moc nebavilo uděluji jen 45%

IvcaIva
24.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Moje nejoblíbenější Steinbeckova kniha, byť se z jeho tvorby docela vymyká. Přečetla jsem za jediný den, do hlavní postavy, by´t se jednalo o člověka mimo zákon, jsem se úplně vžila a závěr knihy,kde je vylíčena jeho smrt, jsem i slzu upustila a ani u toho nedýchala.

Aykiru
15.04.2022 4 z 5

Pokud čekáte jednoduchý klasický akcí nabitý příběh o životě korzára sira Henryho Morgana, budete zklamáni. Na Steinbeckových knihách totiž nic běžného ani jednoduchého není, a není tomu jinak ani v jeho na pohled zdánlivě „jednovrstvé“ prvotině. A nějakou tu akci? Tu abyste pohledali.
To co však autor ubere na popisu boje, mnohonásobně vyváží myšlenkami, které jako by tu a ten jen nesměle vystrkaly hlavu zpoza zdánlivě přímočarého textu. Čas, kdy jeho názory a myšlenky nebudou jen součástí textu, ale stanou se textem samotným, ještě přijde, ale i tak je Pohár zlata jednou z nejlepších knih o dospívání a změně, kterou jsem kdy četla, a to i přesto že v některých pasážích si nejsem úplně jista,, kam autor míří.
Možná – možná musím ještě trošku „dospět“.

Kniha Pohár zlata v seznamech