Pohorská vesnice přehled

Pohorská vesnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77540/bmid_pohorska-vesnice-lBM-77540.jpeg 4 154 154

V této knize zobrazila autorka laskavého hraběte Hanuše Březovského a jeho rodinu. Pozoruhodná je láska hraběte k chudým potulným drotářům. Jeden z nich mu zachránil i život. Nejvěrnější přítelkyní jeho nevlastní sestry Jelenky je vesnické děvče Dorka. Obě děvčata prožívají první lásku. Dorka má ráda Pavla, ale v bližším seznámení jim brání zlý strýc Srna, který chce Pavla získat pro pytlačení a pašeráctví. Všechno nakonec dopadne dobře, Pavel si vezme Dorku a hrabě se ožení s Jelenkou.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohorská vesnice. Přihlašte se a napište ho.

martianekk
06.03.2025 4 z 5

Božena Němcová v této knize popisuje laskavého hraběte Hanuše Březovského a jeho rodinu. Výrazná a na tehdejší dobu neobvyklá láska hraběte k chudým potulným drotářům je základem příběhu. Prostě nádherná, neomrzející se česká národní klasika.

Kanylka
06.01.2025 3 z 5

Když potřeboval soused peněz, šel jen k sousedu, řka: "Bratře, potřeboval bych tolik a tolik, " a soused poslal ženu...Jdi Kačenko do truhly, a ta naměřila mírku vrchovatou stříbrňáků, soused vzal "nečítané" /nespočítané/ a šel, a když měl zase tolik, odvedl /vrátil/.
No, není to krásné....

Kabuky
27.07.2024 5 z 5

Vynikající kniha.

1 000 eknih zdarma ke stažení (4. díl)

30.04.2019

Kniha Pohorská vesnice v seznamech

v Mé knihovně246x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)