Poirot a já přehled
David Suchet , Geoffrey Wansell
Hercule Poirot, puntičkář s typickým knírkem, je jednou z nejlepších postav Agathy Christie a ve světě patří mezi nejoblíbenější detektivy. Více než dvacet let je s tímto „malým Belgičanem“ neodmyslitelně spjat i David Suchet, jeho představitel v seriálu britské společnosti ITV. Když mu v roce 1988 roli nabídli, nikdo nebyl pravděpodobně překvapen více než Suchet sám. Nakonec ji však přijal, přečetl všechny Poirotovy příběhy a vymyslel řadu rysů chování, jimiž svoji postavu charakterizoval. Postupně si k Poirotovi vytvořil velmi úzký vztah a zamiloval si jej. Výsledkem je sedmdesát televizních adaptací všech příběhů, které Christie o Poirotovi napsala, včetně posledního dílu Opona, kde se Suchet s velkou lítostí musel s Poirotem rozloučit. V knize Poirot a já vzpomíná, jak kultovní seriál vznikal, a přemýšlí, co pro něj detektiv po všechny ty roky znamenal.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: 2015 , Knižní klubOriginální název:
Poirot and Me, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poirot a já. Přihlašte se a napište ho.
Pro mne velmi pěkné zpracování o nejznámější postavě detektiva Agathy Christie od toho nejpovolanějšího, sira Davida Sucheta, který se před lety rozhodl, že půjde do filmového zpracování postavy Hercula Poirota, a za to mu patří velké poděkování, neboť jednotlivé díly s jeho ztvárněním mám v největší oblibě a ráda se na ně opakovaně dívám.
Jsem milovník velkého detektiva a tak jsem si knížku vyloženě užívala. Tenhle pohled do zákulisí a vlastně i detektivem milované psychologie čtenáře velmi obohacuje. :)
Kniha Poirot a já v seznamech
v Mé knihovně | 133x |
V letech 1988-2013 natočil David Suchet sedmdesát titulů s Herculem Poirotem, od seriálových dílů po celovečerní filmy. Málokterý herec získal během čtvrtstoletí, mezi svým dvaačtyřicátým a sedmašedesátým rokem, takovou možnost vhledu do postavy, kterou hrál. A je prima sledovat, jak postupoval a z jakých detailů vyzobávaných z původních knih i podle nich napsaných scénářů postavu stavěl. Také, samozřejmě, jak vztah k ní sílil a jak bylo těžké se s ní rozloučit (kniha paradoxně začíná Poirotovou smrtí natáčené v Oponě). A jak si vychovala fanoušky a co pro ně znamenala... Přiznávám, že kniha mě bavila více ve druhé části. Možná i proto, že Poirota mám nakoukaného a načteného, takže nových informací nebylo mnoho. (Znovu se prokousávám všemi jeho případy, jsem zhruba v polovině, za Vraždami podle abecedy - a je to pořád stejná rozkoš). A možná i proto, že nemám podrobný přehled o britských hercích, takže mnoho jmen pro mne zůstává spojených pouze s tou kterou poirotovskou postavou... Zato mne hodně bavila Suchetova divadelní pouť, od Mametovy Oleanny po O'Neillovu Cestu dlouhým dnem do noci. (V té druhé Suchetovu roli hraje, mimochodem skvostně, v Divadle v Dlouhé Jan Vondráček.)