Poklad přehled

Poklad
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160382/bmid_poklad-160382.jpg 4 105 105

Román (napsaný r. 1881) stopuje první záblesky českého obrození po době temna v životním prostředí rokokové šlechty. Podstatu obrození vidí Jirásek především v osvobození lidu od pout, do nichž jej uvrhla panovačnost starého feudalismu. V románě se vypráví o tom, jak majitel zámku a panství Potštejna, osvícenec, hledá poklad ve zříceninách starého hradu. Hlavním nositelem osvícenství není však zde tento šlechtic, ani jiní zástupci rokokové společnosti, ale lékař lidového původu, který bojuje proti jesuitské zlobě, proti duševní otupělosti, pověrčivosti a náboženskému fanatismu mezi lidem. Naučí se chápat i snahy o nový, lepší život českého národa. Pronásledované České bratry zachraňuje posléze vydání tolerančního patentu (1781).... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poklad. Přihlašte se a napište ho.

astroweb
14.07.2023 5 z 5

Po delší době opět přečtený Jirásek. Právě v dnešní době potřebné čtení, o svobodě informací, o skutečném a vřelém vlastenectví českém.

Nuny
11.07.2023 5 z 5

Za mě je to krásné čtení. A to nejen pro oko, ale i pro duši. Takhle pěkně už nikdo nikdy psát nebude. Jsem tedy velmi šťastná, že někdo takový patří k naší klasické literatuře a že díla Aloise Jiráska nezmizí ze světa.
Příběh je to milý, jednoduchý, plný hlubokých myšlenek a pohnutí.

katka134
27.05.2023 4 z 5

Starý příběh,přestože je napsaný zapomenutou češtinou, se moc hezky četl.
A okolí Divoké Orlice je moc krásné.

Kniha Poklad v seznamech