Poklad na Stříbrné mělčině přehled
Jacques-Yves Cousteau , Philippe Diolé
Výprava za objevením vraku slavné galeony ze 17. století. Známý francouzský oceánograf spolu s publicistou a archeologem P. Dioléem vyprávějí o expedici lodi Calypso do zrádné Stříbrné mělčiny v Karibském moři, kde posádka lodi pátrala po vraku španělské galeony Nuestra Seňora de la Concepción. Líčení práce posádky při neúspěšném hledání pokladu se prolíná s pohledy do historie mořeplavby a dobývání Ameriky.... celý text
Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: 1977 , Mladá frontaOriginální název:
Diving for Sunken Treasure, 1971
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poklad na Stříbrné mělčině. Přihlašte se a napište ho.
Jak je u knih Jacques-Yves Cousteaua obvyklé, je i tato psána čtivě, poutavě a dobrodružně. Mimo popisu samotného pátrání po ztroskotané lodi jsou velmi zajímavé také kapitoly věnované historii španělských mořeplaveb. Bohatá barevná příloha je bohužel poznamenána časem, takže i když jsou fotografie na křídovém papíře, jsou barevně nevýrazné a vybledlé. Cením si i glosáře, kde se dozvídám další historické zajímavosti o mořeplavbách. 80%, 4.5.2016.
Kniha Poklad na Stříbrné mělčině v seznamech
Mám ráda Cousteaua, tentokrát se pustil se svoji lodí Calypso do dobrodružství v podobě hledání pokladu na stříbrné mělčině. Vysněnou galeonu, tedy poklad z vraku Nuestra Seňora se la Concepción, kterou hledal, sice nenašel. Ale jeho poutavé povídání o dobývání Nového světa i o pirátech stojí za přečtení.