Pokrevní pouta přehled
Richelle Mead
Pokrevní pouta / Pokrvné putá série
1. díl >
Pokračování Vampýrské akademie. Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného. Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnout uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí. Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2011 , DominoOriginální název:
Bloodlines, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pokrevní pouta. Přihlašte se a napište ho.
Volně navazující série na VA jsem si nemohla ujít z několika důvodu. První je jasný, bavila mě VA. Další je fakt, že Adrian a Sydney mi přišli zajímavější než Rose, Dimitrij či Lissa.
A jo, po prvním díle mohu říct, že mě PP baví víc. Sice není příběh tolik akční, protože hlavní hrdinka používá mozek. Hodně. Takže vše pětkrát promyslí, než že by impulzivně konala.
Líbí se mi kontrast mezi Sydney a Adrianem, jak mají ve výsledku hodně společného, protože i když jeden má volnosti požehnaně a druhý téměř nula, v globálu je to dostalo do stejného mentálního rozpoložení a potřebují si urovnat život.
Eddie a Jill je také perfektní dvojice. Ani jeden to nemá jednoduché po událostech VA a každý to řeší po svém. Jill trošku otravně, ale vzhledem k jejímu věku a jedné události mám spíš chuť ji poplácat po rameni, jak perfektně to zvládá.
Příběhová linka mě překvapila, jelikož jsem odhadovala, jak vše souvisí a nakonec jsem to odhalila tak na půl, protože se ukáže, že dějové linky jsou dvě.
Závěr mě navnadil na další díly, protože hrdinové udělali malý krůček k vyřešení svých problémů, ale je dost možné, že staronové postavy na scéně tuto snahu dost zbrzdí a postup posunou zase o krok zpět. Jsem zvědavá, jak si Sydney poradí s konfliktem vlastních zkušeností a léty vštěpované averze vůči "nelidem".
„História je dôležitá, lebo nás učí o minulosti. A poznaním minulosti dokážeme pochopiť prítomnosť, aby sme mohli dobre rozhodovať o budúcnosti.“
Kniha Pokrevní pouta v seznamech
Autorka: Richelle Mead
Nakladatelství: #booklab @booklabcz
Obálka: @adela.stopka
Recenze: (spoilery)
Těšila jsem se na návrat do světa Vampírské akademie, ale žádný hurá efekt se nedostavil.
Hlavní postavou je zde alchymistka Sydney (přemýšlivá mladá žena, která ma jasně nastavený svůj žebříček hodnot), ze začátku se dovídáme, že události do niž byla zapletena v minulé sérii ji znesnadňují život. Ale i tak dostává úkol hlídat a chránit sestru Královny Jill. Při jejich prvním setkání se nám tu objevují další postavy především Adrian (starý známý se zlomeným srdcem), chemie mezi ním a Sydney je citelná už od začátku. Ale žádnou žhavou romanci rozhodně nečekejte.
Postavy které tvoří “vedleší linky, či doplňují celek… no krom Jill nestojí tak úplně za zmínku. Hlavni “padouch je malinko čitelný už po cca 100 stranách a úplně čtenáře vývojem charakteru nepřekvapí. Celou knihu jsem doufala v nějaký nečekaný zvrat, ale bohužel…
Co musím vyzvednout je jazyk a dialogy. A hlavně nádherná obálka a ořízka od @adela.stopka , už jen kvůli nim si místo do mé knihovny najde celá série.
P.S kniha končí příchodem Dimitrije, takže to má potenciál.
Za mě: 2,5
Děkuji za možnost se zapojit do této nakladatelské štafety @stafety.rachel.roo @slovartcz