Polární běsy přehled
Greer Macallister
Začátkem roku 1853 je zkušená průvodkyně Virginia Reeve povolána do Bostonu tajemným mecenášem, který jí nabízí životní příležitost: vést skupinu dvanácti žen do divoké, nebezpečné Arktidy, aby hledaly ztracenou Franklinovu expedici. Je to mimořádný požadavek, ale tým se také skládá z mimořádných žen. Každá přináší do expedice své silné stránky a dovednosti – a svá vlastní znepokojivá tajemství. O rok a půl později, znovu v Bostonu, Virginie stojí před soudem, protože ne všechny ženy se vrátily. Tento srdceryvný příběh, vyprávěný ve střídavých časových osách, které sledují fascinující soudní proces v Bostonu i nebezpečný a smrtící postup ženské expedice na zamrzlý sever, čtenáře uchvátí, když sbor hlasů odpoví na všeobjímající otázku procesu: co se stalo na dalekém severu? Kniha Polární běsy je napěchovaná zajímavými historickými fakty a překvapivá svým neotřelým pojetím. Hlavní hrdinka musí čelit nejenom nespravedlivému obvinění, ale i démonům vlastní minulosti. Román je zároveň dojemnou ódou na sílu ženské vzájemnosti.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: 2023 , KontrastOriginální název:
The Arctic Fury, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polární běsy. Přihlašte se a napište ho.
Pokud věříte, že si nikdo nezaslouží zemřít, pak musíte také přijmout, že si nikdo nezaslouží žít.
Jedna z nejúžasnějších knih, co jsem za poslední dobu četla (důkazem budiž, že ještě než jsem dočetla půjčenou z knihovny, už jsem lovila na knihobotu a objednávala si vlastní).
Je to perfektně namíchaná směs napětí a tajemství obklopujícího skutečné historické události - a obrovsky mi polechtalo ego, že konečně někdo dal do příběhové souvislosti to, co mi před časem došlo, totiž dvě tematicky i časově dost podobné události s naprosto šíleným koncem. O další napětí se stará výprava statečných žen a soudní proces.
Ale co mě bralo nejvíc, byly hlavně perfektně vybrané a vylíčené hrdinky, jejich osudy a proměny. U příběhu Virginie jsem místy tajila dech... i když to odhalení jsem dost tušila už od chvíle, kdy padla určitá jména a určité letopočty.
Samotný děj mi přijde postavenej na jednoduchosti, i když to zní jako paradox. Zlomové události se dějí jaksi rychle, prostě, jednoduše, neokázale... ale neúprosně logicky, a v tom je síla téhle knihy. U většiny zlomových motivů jsem si říkala, že tohle by se mohlo stát i v životě. Jiné mě sice trochu tahaly za smysl pro logiku - rozuzlení se Siobhan a Seanem, proměnu u Caprice, odhalení osudu Irene... a úplný závěr u soudu. Ale tam už si mě hrdinky natolik omotaly, že jsem to přijala bez výhrad a s radostí. U toho finále s tím gestem mi snad i trochu zvlhly oči.
Tvrdím, že když autor udělá knihu a postavy tak strhující, že jim odpustím i opakované podobné drobné nešvary, je to pětihvězdičková kniha... protože jinak bych jí to neodpustila (soukromě tomu říkám Fenomén Twin Peaks :).
Prostě... za mě hodně, hodně povedené. Myslím, že se k tomuhle kousku ráda vrátím.
PS: Čtenářská výzva - kniha vyprávěná z více než dvou perspektiv.
Tajemné dopisy, Zbořené zámky a další knižní novinky (8. týden)
19.02.2023
Kniha Polární běsy v seznamech
historické romány dobrodružné romány americké romány
Neotřelé téma, super čtení!!!