Polární vášeň přehled

Polární vášeň
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29367/bmid_polarni-vasen-29367.jpg 5 15 15

Kniha popisuje a je doplněna i deníky prvních výprav které se pokoušely dobývat severní pól.

Literatura světová Dobrodružné Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Odeon

The Polar Passion, 1967

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polární vášeň. Přihlašte se a napište ho.

changaj
13.01.2025 5 z 5

Mowat sestavil jedinečnou antologii polárních výprav, od dob Vikingů až po expedici Nobileho. Značnou část tvoří autentické deníky cestovatelů. Autor vybírá ty výpravy, které ho oslovili a naopak ignoruje, nebo jen zběžně hodnotí ty, které podle něj nejsou přínosné. Tak se dostává značného prostoru "outsiderům" jako byl Hall či Cook a marně byste hledali podrobnější popisy výprav Pearyho (podle něj jen amorální podvodník) nebo "nenasytného" Amundsena. Největšími hrdiny jsou Inuité, kteří se nikdy nedostali na výsluní slávy, ale udrželi na živu mnohé expedice. Čtení je to neuvěřitelně silné, zvláště osudy Hallovy (zavražděného vzbouřenci), Inuitů (Hanny) doprovázejících výpravu i s dětmi (a starající se o neschopné Evropany, od nichž navíc hrozilo, že je zastřelí a sní) nebo osud zbloudilého Islandského osadníka, který na pustém pobřeží Grónska přišel o ženu, tak odkojil vlastního novorozeného syna...Na těchto knihách se ukazuje, že nejšílenější a nejneuvěřitelnější příběhy píše sám život.

mgeisselreiter
25.03.2018 5 z 5

Dobrodružné, napínavé čtení, neuvěřitelné příběhy, co lidi dokážou vykonat a vydržet (o hladu, ve strašné zimě...). Některé části jsem četl se zatajeným dechem. Pro milovníky skutečných příběhů na hranici přežití (a někdy za ní) . 100%, 24.3.2018.

kalache
22.11.2015 5 z 5

...nechápu,co hnalo lidi do těch končin.Nicméně obdiv a úcta jim poprávu náleží.Knihu je lepší číst spíš v létě...

Kniha Polární vášeň v seznamech

v Mé knihovně28x