Polní pošta ze Stalingradu přehled
Jens Ebert
Bitva o Stalingrad skončila 2. února 1943 kapitulací 6. německé armády. Bezprostředně nato začal boj o její historické zhodnocení a interpretaci. Zničující porážka wehrmachtu, který byl až do té doby pokládán za neporazitelnou armádu, byla záhy popsána mytologizujícími pojmy a obrazy – tento náhled na bitvu je v mnoha naučných i uměleckých dílech patrný dodnes. Tato kniha obsahuje více než dvě stě dosud nezveřejněných dopisů polní pošty, jejichž pisateli byli příslušníci německé armády bojující u Stalingradu. V rozsáhlém eseji je pak nastíněn vznik „stalingradského mýtu“. Přeložila Zuzana Slanařová.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: 2013 , AcademiaOriginální název:
Feldpostbriefe aus Stalingrad. November 1942 bis Januar 1943, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polní pošta ze Stalingradu. Přihlašte se a napište ho.
Název knihy mluví za vše. Vypovídá o obsahu knihy, stejně tak člověku alespoň trochu znalého historii napoví, že to nebude čtení veselé. Člověk má prostřednictvím knihy možnost utvořit si jakž takž představu o Stalingradu z pohledu vojáka Wehrmachtu.
(SPOILER)
Zajímavá a podnětná kniha, která nechává nahlédnout do nitra obyčejného vojáka wehrmachtu během ikonické bitvy na Volze. Její vznik nepřímo inicioval bývalý spolkový ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, který k 60. výročí této bitvy vyzval posluchače stanice Deutschlandfunk, aby do redakce zasílali doposud nezveřejněné dopisy příslušníků německé armády u Stalingradu.
Kniha je tak kompilátem více než dvě stě doposud nezveřejněných dopisů ze stalingradského kotle. Přestože byly mnohé podrobeny tzv. prověrce korespondence (tedy cenzuře), lze z nich opakovaně vyčíst hluboce lidské existenční otázky. Co tu vlastně dělám, tisíce kilometrů od svého domova? Jaký to má celé smysl? Za co tu vlastně bojuji? Proč tu vůbec jsem? A proč nejsem doma, se svými milovanými a blízkými?
Netuším, zda podobný kompilát autentických dopisů vyšel knižně i od druhé strany konfliktu, tedy od město bránících Sovětů. Bylo by zajímavé nahlédnout do nitra vojáků i na druhé straně.
Přesně tento formát knih by měl být povinnou četbou na základních a středních školách, nikoliv suchopárné memorování dějin, letopočtů a událostí.
Knihu vřele doporučuji a dávám samozřejmě pět hvězdiček.
Kniha Polní pošta ze Stalingradu v seznamech
Spočiatku to bolo prijemne cítanie listov plných optimizmu, no ako čas plynul a prichádzala zima, vojaci si uvedomovali zufalosť ich situácie, ktorú preniesli aj do svojich listov.