Polní výzkum ukrajinského sexu přehled
Oksana Zabužko
Román se otevřeně zabývá problémy současné inteligence na Ukrajině po rozpadu SSSR. Hlavními náměty jsou rozbor ukrajinské mentality a lidské i filozofické problémy, které byly léta tabuizovány.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2001 , One Woman PressOriginální název:
Pol'ovi doslidžennja z ukrajins´koho seksu, 1996
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Polní výzkum ukrajinského sexu. Přihlašte se a napište ho.
Chvilku mi trvalo než jsem se naladila na autorčinu vlnu. Překotné, emocionální, abstraktní až podrobné. Popisuje svůj život v Americe, vzpomíná na lidi na Ukrajině a svojí lásku.
Kniha Polní výzkum ukrajinského sexu v seznamech
Ukrajina ukrajinská literatura intelektuálové
2012 | Muzeum opuštěných tajemství |
2001 | Polní výzkum ukrajinského sexu |
2006 | Sestro, sestro |
2015 | Jak si ochočit apokalypsu |
Poezie převlečená za román, ale převlek je to věru chabý. A jak to tak občas u poezie bývá, pořádně ani nevíte, o čem je řeč. O dospělosti nebo dětství? Lásce nebo jenom nahodilém sexu? Lásce ke svému nebo jeho proklínání? A není tam od všeho trošku?
Oksana Zabužko na vás zapůsobí a předá vám něco ze své poetiky a vnímání světa. A jestli se vám to bude líbit? Další neznámá...
-co se s nimi všemi stalo, umřeli v třiatřicátém? zahynuli v táborech, v celách věznic NKVD, nebo se prostě ztrhali při pracích v kolchozech? doprčic, byli jse krásným národem, dámy a pánové, s otevřenýma očima, zdravým a urostlým, silně zakořeněným v zemi, ze která nás dlouho i s masem vyrvávali, až nakonec také vyrvali, a my jsme se rozletěli, roztrousili do všech končin jak zanesené peří z polštářů, které se měly stát věnem a které rozpáraly bodláky,-
A ještě si dovolím, podle mě, velmi trefnou poznámku I. Pospíšila v doslovu. Udělat si názor je u tohoto výtvoru dost náročné, přesto mu musím sklonit poklonu v tom, že mě donutil se zamyslet. O lecčem.
Gogol, jenž jako Ukrajinec prostě psát rusky musel, (...) Lesní píseň Lesji Ukrajinky, kterou její američtí žáci staví výš než Shakespeara, sladce omamné literární sebevraždy Paula Celana nebo Sylvie Plathové, a za vším to chudé pionýrské dětství, smrti bližních a všudypřítomný strach - to všecko vyznělo v próze O. Zabužko v jednotném, poněkud amorfním a křečovitém gestu: co vy víte, holoubci, o východní Evropě? A možná v tomto sadomasochistickém autorčině narcisismu je již obsažena odpověď: stěží by takové pichlavé dítko vzniklo v dostatku a přežranosti globalizovaných velmocí.