Posedlost láskou přehled
Frank Tallis
Víte, co je to Capgrasův blud či de Clérambaultův syndrom? Trápí někoho ve vašem okolí porucha s bludy žárliveckého typu? Či pouhý perfekcionismus? Jedná se o různé více či méně obskurní stránky fenoménu zvaného zamilovanost. Britský psycholog a psychoterapeut Frank Tallis se ve své praxi rád zabývá stinnými stránkami lidské psýchy. V této knize, k jejímuž napsání ho inspirovalo dílo římského filozofa Tita Lucretia Cara O přírodě, jenž mj. srovnává zamilování s šílenstvím, shromáždil příběhy svých pacientů, s nimiž se setkával při terapii a kteří tak či onak trpěli symptomy extrémní zamilovanosti, „abnormální lásky“, při níž je postižený sužován bludem, nedokáže objektivně posoudit situaci a žije jakoby v setrvalé halucinaci. Dvanáct příběhů pohybujících se na pomezí literatury faktu a beletrie zkoumá mnoho fascinujících podob lásky, její věčnost, destruktivitu a nekontrolovatelnost.... celý text
Literatura světová Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2019 , PortálOriginální název:
The Incurable Romantic, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posedlost láskou. Přihlašte se a napište ho.
Příběhy o různě komplikovaných vztazích, ne nijak zvlášt' šokující, spíše takový průměr. Autor měl spolupracovat s profesionálním spisovatelem, protože v jeho podání jsou popisy situací až příliš prosté. Snahou zplastičtět emoce vkládáním banálních činností mezi přímé věty jen zdůrazňuje svůj amatérismus.(Např."řekla a napila se kávy") Chybí jednoduše cit pro čtivost o kterou usiluje. Vhodné na rychločetbu.
Kniha například z terapeutické praxe rozebírá různé typy patologické lásky. Zároveň autor píše, že hranice mezi láskou "normální" či náruživou a patologickou je velmi slabá. Velice mě oslovila věta, že sex je vlastně naším únikem před samotou a smrtí. Ač jeto kniha odborná, čte se velmi dobře.
Kniha Posedlost láskou v seznamech
2013 | Brány pekel |
2020 | Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně |
2019 | Nevyliečiteľný romantik |
2016 | Viedenská krv |
2021 | Žiť sa musí |
Chvíľami smutná, chvíľami smiešna, chvíľami nebezpečná patológia lásky. Chvíľami oddychové, chvíľami poučné. Celkovo výborné.