Posledné dni noci přehled

Posledné dni noci
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359293/bmid_posledne-dni-noci-89f-359293.jpg 4 38 38

New York 1888. V uliciach ešte stále poblikávajú plynové lampy, no rýchlo pribúdajú miesta, kde ich strieda nový zdroj svetla – elektrická energia. Ten, kto vlastní prostriedky na premenu noci na deň, nielenže vstúpi do dejín, navyše aj rozprávkovo zbohatne. Mladý právnik Paul Cravath sa ujíma veľkého prípadu s takmer nulovou šancou na výhru. Jeho klient, úspešný podnikateľ a vynálezca George Westinghouse, čelí miliardovej žalobe, ktorú naňho podal Thomas Edison. Dôvodom ich sporu je autorstvo žiarovky a právo elektrifikovať krajinu bezpečným prúdom. Práca na prípade poskytne Paulovi možnosť vstúpiť do opojného sveta vyššej spoločnosti, bujarých večierkov, ale aj tajných obchodov dojednávaných za zatvorenými dverami.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Last Days of Night, 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posledné dni noci. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (15)

Malarkey
22.07.2024 4 z 5

Je pravda, že kniha se hned na začátku brání tím, že se úplně neopírá o skutečnosti, které se kolem elektrifikace na konci 19. století děly. Ale autor je natolik vzdělaný, že to napsal tak uvěřitelně, až jste přesvědčeni, že nějak takhle to prostě muselo být.

Velice pěkné, čtivé dílo, které mnohdy zabíhá do detailů více, než by musel, ale ve výsledku se jedná o tématicky tak vydařenou knihu, že když byste si chtěli přečíst nějaká fakta z té doby, nebude Vás to nikdy tak bavit, jako když se tady setkáte s Edisonem nebo Teslou.

awkwardgaia
10.05.2023 5 z 5

Nemám snad žádné výhrady. Kniha je skutečně složena z historických dějů, a i úplní nešikové na fyziku, jako jsem třeba já, ji tam určitě pochopí. Díky knize jsem pochopila, jak funguje elektrický proud, a poznala jsem více zblízka mnoho vynálezců z dávných dob. Historické romány jsem nikdy moc nečetla, ale tenhle byl opravdu skvělý.


Ivka14
14.04.2023 4 z 5

Toto byl skvělý kus historické fikce, která staví titány Westinghouse vs. Edison v závodě o dodání elektrického systému celému národu. Edisonova společnost byla mnohokrát větší než Westinghouse, plná právníků, vědců. Westinghouse i Edison byli geniální a měli mezi sebou zuřivou rivalitu. Edison působí jako nejvíce manipulativní a bezohledný. Muži sebou navzájem opovrhovali. Osobnost Nikoly Tesly byla velkým překvapením. Netušila jsem, že je to šílený vědec, extrémně excentrický a výjimečně brilantní.

Jednou z mých oblíbených částí byl ve skutečnosti post-scénář, kde Moore vysvětluje, co bylo založeno na skutečnosti (většina) a co fikce. A fajn byla i vedlejší romantická linka, která k tomu dodala ještě něco na víc.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Posledné dni noci v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených3x
v Knihotéce70x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x