Poslední bitva přehled
Cornelius Ryan
Příběh brutálních extrémů, popis poslední bitvy a ohromujícího vojenského vítězství. V krutých podmínkách stáli civilisté v Berlíně tváří v tvář útoku Spojenců. Poslední bitva je příběh obyčejných lidí, vojáků i civilistů, který je plný frustrace z porážky. Mistrovské osvětlení dopadu války na život jednotlivců.
Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: 1993 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
The Last Battle, 1966
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední bitva. Přihlašte se a napište ho.
Autor sleduje poslední dny třetí říše očima vojenských špiček, vrcholných politiků, ale i běžných lidí, vojáků, nuceně nasazených, vězněných atd. Každý z nich samozřejmě vnímá situaci jiným způsobem a má i jiné cíle (u běžných Němců šlo víceméně už jen o přežití). Díky značně různorodému spektru „vypravěčů“ vzniká plastický obraz konce války v Německu. Nejzajímavější jsou ty pasáže, které se týkají vrchních velitelů, podařilo se krásně zachytit, před čím stáli, proč a jak se rozhodovali. Některé informace mě hodně překvapily, Němci se například dostali k super tajné mapě, kde bylo zachyceno poválečné rozdělení Německa (do té doby doufali, že mezi SSSR, VB a USA vzniknou rozpory a oni se nabídnou coby nárazník proti rozpínavosti SSSR aneb tonoucí se stébla chytá). Knížka je opravdu velmi čtivá a obsahuje řadu zajímavých informací. Celkově bych hodnotil 85 %.
Je to komplexní pohled na závěr války popsaný ze všech stran od spojenců, Rudé Armády po normální německé obyvatelstvo a samozřejmě i německé velení v čele s Hitlerem.
Kniha Poslední bitva v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) rok 1945 bitva o Berlín (1945)
1993 | Poslední bitva |
1994 | Vzdálený most |
1968 | Nejdelší den |
Bravurně vykreslené poslední dny Velké říše. Den po dni, hodinu po hodině. Jediné co mě zklamalo, že 90% knihy je politika a plánování útoků, ale vyjádření vězňů a obyčejných lidí je tam po skrovnu. Z hlediska informační skvost, ale takových již byla napsána celá řada a leckdy lepších. 85%