Poslední hradní pán přehled
Kálmán Mikszáth
Román zachycuje historii maďarské šlechtické rodiny. Na příkladu hraběte Štěpána Pongrácze, který si usmyslil žít v 19. století po způsobu středověkých hradních pánů, ukazuje autor, k jakým výstřednostem sváděl šlechtu zahálčivý způsob života.
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1956 , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a uměníOriginální název:
Beszterce ostroma, 1895
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední hradní pán. Přihlašte se a napište ho.
Ďalšia fraška tentokrát aj na úkor konzervatívnych maďarských šľachticov. Dáždnik bol omnoho lepší a originálnejší.
U knížek nikdy nebrečím, ale tady jsem fakt měla namále. Celou dobu jsem si přála moct přijít za Pongráczem, obejmout ho a říct mu: "Já ti rozumím." (jo, moc to prožívám)
Asi to nebylo účelem, ale pro mě to byla asi nejdojemnější knížka, kterou jsem kdy četla.
Kniha Poslední hradní pán v seznamech
19. století maďarská literatura Uherské království
1972 | Podivné manželství |
1984 | Černé město |
1956 | Poslední hradní pán |
1959 | Deštník svatého Petra |
1979 | Podivné manželstvo / Čierne mesto |
Ne vím co si myslet, ale hlavní hrdina ukazuje se jako ,, Don Kichot a jeho boj s větrnými mlýny,poté zbytečného člověka jako Evžen Oněgin no a jeho smrt ukazuje bláznovství jako krále Ludvíka Bavorského ( sestřenice Alžběta Rakouská zvaná Sisy),