Poslední léto přehled
Judith Kinghorn
Píše se rok 1914, začátek nádherného zlatého léta – a konec jedné éry. Na víkendovém večírku se Clarissa seznámí s Tomem Cuthbertem, studentem univerzity, který je na prázdninách u své matky, hospodyně Deyning Parku, a je jím naprosto okouzlená. Tom je pohledný a uhrančivý, ale taky ambiciózní, chytrý, rozhodnutý pro kariéru právníka, bystrý pozorovatel a muž, který dobře ví, co chce. A teď právě je tím, co chce, Clarissa. Zatímco se přátelství mezi oběma mladými lidmi prohlubuje, svět a politika kolem nich se mění. A zanedlouho světem – a vším, co znají – otřese válka, která jim navždy změní život.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2019 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
The Last Summer, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední léto. Přihlašte se a napište ho.
Strašné, nedá se to číst! A ještě takový tlustospis. O ničem. Pořádný děj tu chybí, pořád dokolečka "starosti" rozmazlené bohaté dcerušky. Ta scéna v knihovně, kdy předčítá úryvek z erotického románu a přijde na to až ho celý dočte, je k smíchu. Anebo je hrdinka totálně pitomá. Chtěla jsem si v horku odpočinout, ale tohle mě skutečně nachvělo. Škoda papíru na takové literární skvosty!
Začátek příběhu měl až moc rychlý spád, poté nastalo docela napínavé dějství, od druhé poloviny knihy opět téměř nudné vyprávění, a až konec opět spravil chuť. Taková horská dráha. Ale musím říci, že docela povedená s tématikou o naději, valce, lásce i zklamání. Příběh se mi i přes drobné výhrady líbil, proto dávám 4*.
Kniha Poslední léto v seznamech
Lepší průměr, mezi 3-4 hvězdami, nejvíc se mi líbil začátek, necelá první třetina románu, která splnila očekávání od historické romance pro ženy. Bezstarostnost romantické dívky z dobře situované rodiny, která tráví na dlouhé roky poslední idylické léto na rodném panství, zažívá první a zároveň životní lásku a žije si jako v bavlnce, dokud nepřijde válka a další potíže spojené s měnícími se pořádky a novou dobou. Do života se jí hrozně montuje rodina, hlavně matka, a tehdejší očekávání vyšší třídy, přesto nerozumím, proč s nepříliš milovaným válečným invalidou vstoupila do manželství. Některé předsudky a společenské pořádky se mění s dobou a později nastává moment, kdy získávají moc i jiné skupiny obyvatel, šlechtou dříve odsuzovaní podnikatelé a zbohatlíci. Se svou láskou se v čase opakovaně příležitostně potkává a zase se jejich cesty díky okolnostem rozcházejí, některé roky autorka přeskakuje. I díky postoji Clarissy jí to v životě úplně nevychází, nechá se sebou orat, nezdála se mi moc silná, některé věci mohla udělat jinak, pak už mi knížka přišla tročku odbyté a urychlená a povrchní linka mi už tolik netáhla. Věrohodnost (?) nechám stranou.