Poslední věta přehled
Lisa Genova
Ještě před osmi měsíci sklízel vynikající koncertní klavírista Richard ovace vestoje po celém světě. Dnes má ALS, amyotrofickou laterální sklerózu: ochrnula mu celá pravá paže a nepohne prsty. Ztráta schopnosti pohybovat rukou mu připadá jako smrt, ztráta opravdové lásky nebo rozvod – jeho rozvod. Karina před třemi lety sundala ze stěny svatební fotku, a místo ní si pověsila zrcadlo. Obrátit list však ještě nedokázala. Paralyzují ji výmluvy a strach, žije nenaplňující život učitelky klavíru a bojí se věnovat se kariéře, kterou v mládí opustila. Podle ní za všechno může Richard a jejich nevydařené manželství. Když se Richardova nemoc zhorší a už nemůže žít sám, Karina se o něj začne neochotně starat. Zatímco mu slábnou svaly, hlas i dech, kdysi znesvářená dvojice se společně snaží smířit se s minulostí dřív, než bude pozdě.... celý text
Literatura světová Romány Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2021 , JotaOriginální název:
Every Note Played, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední věta. Přihlašte se a napište ho.
Ten, kdo viděl blízkého člověka na smrt nemocného, kde se jen bezmocně díváte na totální devastaci, tak ten knihu nedočetl. Tak jako já. Tohle si připomínat opravdu nechci.
Mně příběh až tak nezaujal nicméně se mi velmi líbila autentičnost a lidskost s jakou je kniha psaná. Myslím že kniha nese obrovské poselství a i tím že je těžší čtení dá něco do života
Knižní novinky (28. týden)
11.07.2021
„Vždycky ho mrzí, že miliony lidí celý den poslouchají Justina Biebera a zemřou, aniž by kdy slyšeli Schumanna, Liszta či Chopina.“
„Na další šanci čekala už roky. Někdy vám dá život jen jednu.“
„Mladou holku z Polska vyvezete, ale Polsko z ní nedostanete.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Poslední věta v seznamech
nemoci psychologické romány tělesné postižení vyrovnání se s minulostí vyrovnání se se smrtí
2009 | Ještě jsem to já |
2021 | Poslední věta |
2021 | Levá strana světa |
2019 | S láskou, Anthony |
2022 | Zrádná paměť: Proč si pamatujeme i zapomínáme |
Tuto knihu jsem četla vlastně omylem. Našla jsem ji v seznamu mezi válečnými tematy (haha ) Jakmile jsem začala číst, překvapil mě děj v přítomnosti a konečně si přečetla anotaci. Musím se přiznat, měla jsem chuť knihu odložit, ačkoliv to nedělám. Bylo to taaak nezáživné… Knihu jsem měla půjčenou jako e-knihu z knihovny a myslela jsem, že ji ani nestihnu přečíst. Že ji vlastně ani nechci dočíst. Po třetině se to naprosto zlomilo. Začal se rozkrývat příběh. Plný promarněného času, ztracené lásky, uvědomění priorit, důležitosti rodiny a vztahů. Sebereflexe… Kdy necháme ostatní, aby tvořili náš osud? A kdy si ho tvořime sami?