Poslední zelené údolí přehled
Mark Sullivan (p)
Historický román o odvaze, přežití a triumfu inspirovaný neuvěřitelným příběhem jedné rodiny. Koncem března 1944, když se Stalinovy jednotky tlačí na Ukrajinu, musí mladý Emil a Adeline Martelovi učinit strašlivé rozhodnutí: čekat na vpád sovětského medvěda a riskovat, že budou posláni na Sibiř? Nebo neochotně následovat vlky – vražedné nacistické důstojníky, kteří se zavázali chránit „čistokrevné“ Němce? Martelovi jsou jednou z mnoha rodin německého původu, jejichž předkové farmařili na Ukrajině více než sto let. Ale poté, co už před válkou žili za Stalinova děsivého režimu, se Emil a Adeline rozhodnou, že musí utéct ze své země s vlky, kterými pohrdají, aby unikli Sovětům a vydali se hledat svobodu. Příběh Martelových, chycených mezi dvěma válčícími silami a překonávajících hrůzné zkoušky, aby naplnili svou naději na emigraci na Západ, je brutálním, složitým a nakonec triumfálním příběhem, který osvětluje neobyčejnou sílu lásky, víry a neuvěřitelné vůle jedné rodiny přežít a dočkat se naplnění svých snů.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2022 , Ikar (ČR)Originální název:
The Last Green Valley, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední zelené údolí. Přihlašte se a napište ho.
Již jsem od autora četl román Pod krvavými nebesy a moc se mi ta kniha líbila, takže na knihu Poslední zelené údolí jsem se hodně těšil. No a nebyl jsem překvapen. V tom pozitivním smyslu slova, samozřejmě. Kniha byla skvěle napsaná, velice čtivě a poutavě, hlavní hrdinové jsou také skvěle charakterizováni a jejich příběh je vskutku inspirující, jak sám autor píše v úvodu. Prožíval jsem s nimi jejich putování přes půlku světa, prožíval strádání i radost, protože tohle byla pro mě radost číst. Vyvolal ve mně otázku, co bylo horší - stalinismus nebo nacismus? Odpověď není snadná, každý to může vnímat subjektivně, ale dle mého názoru to bylo stejné , jen důvody a metody byly trochu odlišné. Vřele doporučuji všem milovníkům románů ze druhé světové války!
Tahle kniha mě hodně bavila!!! Od autora mám již přečteno Pod krvavými nebesy a ta byla taky super. Tohle je za mě za pět hvězdiček!!!
Kaligrafie zlomu, Vražedná mysl a další knižní novinky (23. týden)
05.06.2022
Historický román inspirovaný neuvěřitelným příběhem jedné rodiny
05.04.2022
Chladné stopy, Útěk z pekla, a další knižní novinky (14. týden)
03.04.2022
„Dávno, hoci za cenu veľkej bolesti, pochopil, že v živote sa neradno na niečo upínať, že je pochabé mysliť si či uveriť, že niečo zostane navždy rovnaké. (Posledné zelené údolie)“
Kniha Poslední zelené údolí v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) nacismus stalinismus útěk putování Ukrajina poválečná doba Němci zajatecký tábor válečné romány
2018 | Pod krvavými nebesy |
1998 | Očistný obřad |
2022 | Poslední zelené údolí |
2003 | Ozvěna duchů |
Poslední zelené údolí je příběh o nezdolné vůli k vytoužené cestě za lepším životem. A byla by to pro mě nádherná kniha, kdyby nebyla zdlouhavá. Rozhodně bych knihu zkrátila alespoň o jednu třetinu. Proškrtala bych mnoho úvah hlavních hrdinů a často se opakujících informací. Z tohoto důvodu jsem se musela do čtení nutit a četla jsme knihu delší dobu, než jsem zvyklá.
Kniha je psána na základě skutečných událostí. Autor, stejně jako u knihy Pod krvavými nebesy, sepsal příběh, který je dech beroucí. Martelovi mají můj obdiv.
Čtenářská výzva 2024: Téma 5. Kniha, jejíž děj se odehrává během války.