Posledný let přehled

Posledný let
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452704/bmid_posledny-let-Ojt-452704.jpg 4 29 29

Franny Stoneová mala odjakživa túlavé topánky. Dáva sa viesť prílivom a vtákmi na oblohe a to jej pomáha zabúdať na straty, ktoré v živote utrpela. No divá príroda postupne mizne a Franny sa už nemôže túlať bezcieľne. Vyberie sa do Grónska, pevne rozhodnutá nájsť posledný kŕdeľ rybárov dlhochvostých a sledovať ich pri migrácii od pólu k pólu až do ďalekej Antarktídy. Presvedčí kapitána lode Saghani Ennisa Malonea, aby ju vzal na palubu – podarí sa jej obmäkčiť jeho ostrieľanú posádku prísľubom, že vtáky ich privedú k rybám, ktoré je čoraz ťažšie nájsť. Saghani teda mieri na juh cez nebezpečný, rozbúrený Atlantik a Frannini noví kamaráti si začínajú uvedomovať, že príťažlivá vedkyňa nie je tým, kým sa zdá. Sužujú ju nočné mory, donekonečna píše listy manželovi a za nič na svete sa nechce vzdať sledovania vtákov. Temné tajomstvá Franninej minulosti sa postupne odhaľujú a mladá žena, prenasledovaná spomienkami, si čoraz nástojčivejšie kladie otázku, pred čím vlastne uteká a kam smeruje.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

Migrations, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posledný let. Přihlašte se a napište ho.

lydie7986
29.09.2024 5 z 5

To byl jedním slovem nářez. Chvíli jsem váhala, zda je to na 4 nebo 5 hvězd, ale dávám plný počet, protože se četla velmi dobře, ač to není pohodové čtení. Původně jsem věřila, že mám v ruce ekologický román, po několika desítkách stran už to byl román psychologický, pak thriller a psychiatrická příručka pro pokročilé... Prostě nářez.

uhlicek
03.07.2024 5 z 5

Jak Ti rozumím, Franny.

Mandalaaa
18.05.2024 5 z 5

Kniha, která je zde trochu neprávem opomíjena. Autorka zasadila hl.postavu do drsného prostředí, do krajiny pokryté ledem a postupně odkrývá příběh postavy jdoucí za svým cílem. Průběh cesty hl. hrdinky se prolína s jejími vzpomínkami. Hodně lze vycítit z pera autorky znepokojení ohledně důsledků globálního oteplování. I přes apokalyptickou nótu je zde cítit naděje, že vymírání zvířecích druhů lze ještě zvrátit, ale nemělo by se podceňovat. Kniha s přesahem do současného dění a styl autorky místy poetický až snový.

Knižní novinky (16. týden)

18.04.2021

Knižní novinky (45. týden)

01.11.2020

Tisíce druhů nyní umírají, a lidé to ignorují. Vyhlazujeme je. Stvoření, která se naučila přežít cokoliv a všechny, vyjma nás.

Pokud všechna zvířata zemřela, nebylo to v tichosti. Nebylo to bez zoufalého boje. Pokud všichni zemřeli, je to proto, že jsme pro ně učinili svět neobyvatelným.

Proto - pro svůj vlastní zdravý rozum - odpoutávám rybáky dlouhoocasé od břemene přežívání a dávám jim sbohem. Poté se plazím zvracet do koupelny.

Kniha Posledný let v seznamech

2021  79%Poslední migrace