Posledný žid z Treblinky přehled

Posledný žid z Treblinky
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387634/bmid_posledny-zid-z-treblinky-AV6-387634.jpg 5 183 183

Skutočný príbeh z obdobia 2. svetovej vojny. Od chvíle, keď Rajchman prišiel do Treblinky, až do okamihu, keď z nej utiekol, stretával sa len s hladom, chorobu a všadeprítomným strachom. Okrem toho sa hneď na začiatku musel vyrovnať so zdrvujúcou stratou vlastnej sestry, ktorá prišla do Treblinky spolu s ďalšími ženami a ich deťmi. Vo svojom memoári Rajchman detailne opisuje kruté zaobchádzanie nacistov s miliónmi ľudí. Rozpráva o pekelnom rozdeľovaní prác, prostredníctvom ktorého uskutočňovali kruté vyhladzovanie. Rajchman začínal ako holič žien, ktoré boli následne posielané do plynových komôr. Neskôr mu ponúkli ďalšiu prácu v tajnej zóne tábora – prenášal telá ľudí udusených oxidom uhoľnatým, ktoré tento plyn často menil na nepoznanie. O niečo neskôr bol preradený na prácu, ktorá ho poznačila na celý život – stal sa tzv. zubárom, čo znamená, že mŕtvolám nútene vytrhával zuby a oberal ich aj o ďalšie cennosti. Tento pekelný memoár zachytáva autentický príbeh človeka, ktorý prežil nacistické zverstvá, aby mohol rozprávať príbehy miliónov ľudí, ktorí holokaust neprežili.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Motýľ

Je suis le dernier Juif, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posledný žid z Treblinky. Přihlašte se a napište ho.

ujira
23.11.2024 3 z 5

Tvrdá literatura faktu, zachycující intenzivní období života mladého Žida ve vyhlazovacím táboře vTreblince, kterému se podařilo, po úspěšném povstání, uprchnout, přežít a svědčit. Vpodstatě jde o výpověď pro tribunál soudící fašisty.

Vojta411
05.07.2024 3 z 5

Souhlasím s tím, že se z toho slovy _Knihomolka_ níže, dalo vyždímat více. Autor se nepouští příliš hluboko. Spíše než jako paměti, to působí jako soubor zápisků. Na druhou stranu je troufalé tvrdit, že člověk, který přežil místo jako Treblinka, z toho mohl vyždímat víc.

U téhle knihy podle mě hodně záleží na tom, kolik toho o tématu víte a znáte. Pokud velmi málo nebo nic, kniha bude jistě objevná a drsná. Kdo se tomuto tématu dlouhodobě věnuje, nenalezne v knize nic nového v kontextu metodologie vraždění, zvrácenosti esesáků a kápů, otřesných podmínek v táborech, nebo každodenním strádání vězňů tváří v tvář nejen životním podmínkám, ale i nervy drásajícím a o zdravý rozum pokoušejícím se situacím.

Kromě nesporné hodnoty, kterou bychom měli tak či onak přiznat každé knize, do které své utrpení z vyhlazovacích táborů vepsali jejich přeživší oběti, má kniha o Treblince (a obecně knihy o všech vyhlazovacích táborech kromě Osvětimi) ještě jeden rozměr. A sice pomáhá rozšířit obzor čtenáře o tom, že plynování a hromadné vraždění v táborech, to nebyla rozhodně jenom Osvětim. Byť získala v tomto ohledu jakési prvenství. Byly to právě tábory jako Treblinka (a Belzec a Sobibor) které byly od počátku určeny být jen továrnou na smrt. A v ohledu frekvence vraždění byla Treblinka horší než Osvětim.

AlbionFoxyFox
06.06.2023 5 z 5

Tím, jak je líčení zbaveno emocí, je čtení o to drsnější. Byť chybí mnoho detailů, pro představu o událostech někde mimo Osvětim tato knížka stačí.

Kniha Posledný žid z Treblinky v seznamech