Poslušnosť voči autorite přehled
Stanley Milgram
Dobrovoľníci boli pozvaní do vedeckého laboratória s informáciou, že ide o výskum efektu trestu na učenie. Od experimentátora dostali inštrukciu, že majú podávať „žiakovi“ elektrické šoky v stúpajúcej intenzite vždy, keď urobí chybu. Koľkí z nich, ak vôbec, budú stúpať na škále až do 450 voltov a ohrozovať tak „žiakovo“ zdravie a život? Milgramove mimoriadne významné zistenia sú desivé. Vysvetľujú ako obyčajní ľudia dokážu spolupracovať na hrôzostrašných zločinoch, ak sú pod vplyvom zlovoľnej autority. Spomeňme na zločiny ako holokaust, My Lai masaker vo Vietname, týranie väzňov v Abu Ghraib, súčasných severokórejských koncentračných táboroch, stalinských gulagoch a pravdepodobne aj v súčasných ruských väzniciach (pozrite napr. správu N. A. Tolokonníkovej).... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2014 , Vydavateľstvo FOriginální název:
Obedience to Authority, 1974
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslušnosť voči autorite. Přihlašte se a napište ho.
Velmi poutava a zajimava kniha o jednom z nejznamejsich experimentu. Samozrejme, popisne casti o metodologii nejsou tak zajimave, ale z hlediska objektivity a uplnosti nezbytne. Take doplni obrazek o tom, jak zmena nekterych parametru muze ovlivnit vysledky experimentu. Zavery / hlavni narativ experimentu jsou samozrejme desive a do budoucna nepriznive.
Tenhle experiment známe asi všichni. Teda dokud se nezeptáte na podrobnosti. A o těch je právě tahle kniha. Dozvíte se, že experiment měl mnoho variant (a proč), jaké závěry z něj Milgram vyvozuje, jaká kritika experimentu byla a spoustu dalšího. Zkrátka kdo chce jít do trochu větší hloubky, než je obvyklá jedna kapitolka v pop-science knížce o psychologii, tady může začít.
Kniha Poslušnosť voči autorite v seznamech
v Mé knihovně | 14x |
4*/5*
Hutná a někdy obtížně pochopitelná odborná kniha (určité části jsem musela číst několikrát, abych plně pochopila, co chtěl autor sdělit). Pro odborníky se jistě hodí, široká veřejnost musí mít trpělivost s Milgramovým stylem psaní, který se čete pomalu.
Dočetla jsem do dvou třetin, titul mi dal, co jsem očekávala a ještě něco navíc, párkrát jsem se i zasmála. Doporučuji lidem, kteří se zajímají o psychologii.