Posmrtný život Holly Chaseové přehled
Cynthia Hand
Před pěti lety na Štědrý večer navštívili Holly tři duchové, aby jí ukázali, jaká se z ní stala zkažená a sobecká dívka, a žádali ji, aby se změnila a vše napravila. Ale Holly to odmítla. A pak zemřela. Nyní pracuje pro super tajnou společnost jako Duch minulých Vánoc a snaží se napravit další sobecké lidi, jako byla ona sama. Holly zůstává stále ve věku sedmnácti let, zatímco její rodina a přátele žijí bez ní. Ale letos se vše změní!... celý text
Pro děti a mládež Dívčí romány Pohádky a bajky
Vydáno: 2018 , CooBooOriginální název:
The Afterlife of Holly Chase, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posmrtný život Holly Chaseové. Přihlašte se a napište ho.
Nějak pořád nevím, jak tuhle knížku vlastně hodnotit.
Sáhla jsem po ní, protože se mi líbí knihy o Jane, na kterých se Cynthia Hand podílela. Četlo se to dobře, knížku jsem přečetla za pár dnů (ona tedy není dlouhá). A Cynthii Hand se musí nechat, že prostě umí psát postavy a umí dobře vyvolávat emoce. Zprvu bych nečekala, že mi hlavní hrdinka přiroste k srdci – a přirostla. Na YA mi tu ta psychologie postav přijde hodně hluboká.
A je v tom i takové milé poučení: Že v každém je dobré jádro, jen je občas zarostlé spoustou plevele, který tam během života narost. Takové knihy mám ráda, protože po jejich přečtení máte chuť snažit se víc chápat lidi kolem sebe. A kdyby to dělalo víc lidí, bylo by na světě krásněji.
Je tu za mě ale i jedno velké ALE. Měla jsem zásadní problém s pointou. Celé je to založené na manipulaci a já prostě nevím, jestli s tím souhlasím. Být na místě hrdinky, na konci bych místo vděku cítila asi spíš vztek, že se mnou takhle manipulovali a trápili mě (možná tohle myšlení ze mě taky dělá Skruže?).
Vánoční koleda navíc nikdy nepatřila mezi moje srdcovky a na Vánoce mám tak trochu skruží pohled. Ano, líbí se mi se sejít s rodinou a tak, ale nepatřím mezi lidi, pro které by byly Vánoce nejdůležitější a nejkrásnější období v roce. Tím pádem mě příběh nenadchl tak jako nejspíš jiné čtenáře.
Přečtení každopádně nelituju, bylo to příjemné.
Posmrtný život jsem zakoupila na základě zdejších komentářů a zprvu jsem byla trošku zklamaná – příběh se rozjížděl na můj vkus pomalu a tak nějak nanicovatě. Ale jakmile se Skružem stal Ethan, „život“ Holly nabral na obrátkách. Hollyini spolupracovníci občas byli pro mě záhadou, ale postupně jsem se začala orientovat. Ovšem pořád mi chybí to zásadní: přečíst Dickensovu Vánoční koledu!
„Pořád na něj myslím a po zbytek života budu (a nejspíš ještě potom), na těch pár měsíců, které jsem s ním strávila, ale které byly jen pro mě. Stýská se mi po něm. Miluju ho. Jenže láska neznamená vždycky šťastný konec. Láska může znamenat i nový začátek.“
Kniha Posmrtný život Holly Chaseové v seznamech
Vánoce pro dívky dobří duchové pro dospívající mládež (young adult) Skruž
2012 | Nadpozemská |
2017 | Má lady Jane |
2015 | Kdybychom se neviděli |
2013 | Zasvěcená |
2013 | Nespoutaná |
Skvělá vánoční knížka s nádechem mé oblíbené Vánoční koledy. Až mě mrzí, že jsem ji četla teď v létě :-)