Pošťák přehled

Pošťák
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458376/bmid_postak-oOa-458376.jpg 4 164 164

Dvacet let po skončení zničující jaderné války panuje na Zemi nukleární zima a život v tomto postkatastrofickém světě je nejenom krutý, ale především krátký. Civilizace, která se sice stále může pyšnit některými vymoženostmi jako elektrický proud, se postupně hroutí. V tomto bezútěšném světě přežívá i Gordon Krantz, hlavní hrdina této knihy. Coby člen milice se snaží v Minnesotě ochránit zbytky měst, která však přesto padají za oběť řádění holnistických band, samozvané armádě bojovníků. Jednoho mrazivého dne je Gordon okraden gangem, a aby přežil, schová se do opuštěné poštovní dodávky. Zde narazí na mrtvolu pošťáka, a aby sám neumrzl, oblékne si jeho uniformu. Záhy poté přichází s cílem najít živobytí do městečka Pine View a tvrdí, že je skutečným poštovním úředníkem obnovené vlády Spojených států. V takovém prostředí, kdy se lidé po mnoha letech chaosu zoufale snaží věřit v něco většího, se uniforma pošťáka stává symbolem zašlé slávy moderní společnosti. Gordon coby „inspektor“ organizuje obnovení poštovní služby, a aniž by to zpočátku tušil, začne postupně mezi lidmi šířit novou naději na obnovu civilizace.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fobos

The postman, 1985

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pošťák. Přihlašte se a napište ho.

hanak_v_exilu
01.02.2025 5 z 5

Pošťák se trochu podobá Chvalozpěvu na Leibowitze od Waltera Millera. Ani jedna z těch knih tu není nijak zvlášť dobře hodnocená, což je u Chvalozpěvu nepochopitelné nedocenění jeho kvalit a Pošťáka škoda. David Brin totiž napsal skvělé postapo, v němž vykreslil funkční svět a našel si čas i na přemýšlivější momenty. Děj je vyprávěn z pohledu osamoceného poutníka, který si ještě udržuje ideály civilizovaného života, v minulosti smeteného válečnou křečí, hladomorem a rozkladem společnosti. Občas je mu to na škodu, protože v tomhle světě přežívají jen ti silní, jenže hluboko uvnitř možná lidé stále ještě doufají, že se staré časy vrátí. Pošťák by mohl být ten, kdo jim dodá odvahu pro tento návrat něco udělat.

Ivan Kučera
20.01.2025 1 z 5

Katastrofická kniha o katastrofe. Myslel som, že horšie ako Costnerov nechcene smiešny film to nemôže byť. Ale bolo. Kým ten pozostával z rady nezabudnuteľných wtf scén (neuveriteľný moment, kedy chlap naháňa chlapa, z kríka vyskočí lev a jedného z nich zožerie, alebo žiadosť o Costnerov dokonalý ejakulát v mene zachovania rodu, čo je mimochodom pasáž, ktorá podľa mňa široko-ďaleko vyhláseného narcisa Kevina presvedčila, aby to natočil a zároveň obsadil sám seba do ústrednej úlohy), kniha je proste len strašná nuda.

Kuffenbach
28.11.2024 1 z 5

Nedočetl jsem to, snaha byla, ale při 42% (symbolické, pane Adamsi:-)) se mi to vzpříčilo v krku. Naivní příběh s hňupem v hlavní roli. Jeden bludišťák za prvních pár stránek.

Knižní novinky (5. týden)

31.01.2021

Civilizace něco znamená. Jsme v tom všichni společně.

Až na samotnou smrt není žádné „naprosté“ porážky. Není žádné pohromy tak zničující, aby odhodlaný člověk nedokázalopět alespoň něco pozvednout z popela, je-li schopen riskovat vše, co mu ještě zbylo.

Tehdy na počátku, během nepokojů a velkého hladu, se zdálo, že nevyčerpatelná je jedna věc – zásoby munice.

Ocenění knihy (2)

1986 - Locus Awards (Best SF Novel)
1986 - John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel

Kniha Pošťák v seznamech