Poučení o generální zpovědi a podrobné zpovědní zrcadlo přehled
Karel František Průcha
Generální zpověď, slovy sv. Františka Saleského, „osvobozuje naše srdce od mnohého nepokoje a propůjčuje duši pravý klid“. Při četbě pojednání a pročítání zpovědního zrcadla si mnozí z nás uvědomí, jak nedostatečně a neplodně se až dosud zpovídali a jak nezbytně nutné pro duševní pokrok je v oblasti svého svědomí nastolit pořádek. Kajícího křesťana, který před zpovědí pociťuje ostych nebo si není jist, jak by se vlastně zpovídat měl, pak poučení dobře navede a připraví k vykonání poctivé a řádné svaté zpovědi a mocně vybídne k nastoupení životní cesty dle vůle Boží. Celý text, zejména pak zpovědní zrcadlo a připojené modlitby se navíc skvěle hodí k přípravě před sv. zpovědí obecně, byť by nebyla zpovědí generální.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poučení o generální zpovědi a podrobné zpovědní zrcadlo. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Poučení o generální zpovědi a podrobné zpovědní zrcadlo v seznamech
Internetovú verziu tohto prepracovaného spovedného zrkadla som používal už niekoľko mesiacov. Po niekoľkých mesiacoch som v jednom pražskom kníhkupectve neodolal a kúpil si konečne tlačenú verziu. Vtedajší rektor pražského arcibiskupského seminára, Karel František Průcha (1818-1883), vykonal vskutku výbornú robotu s jeho spisovaním.
Knižočka ponúka veriacemu bohaté vysvetlenie dôležitosti generálnej spovede a takisto aj návod, ako sa dobre na tento krok v duchovnom živote pripraviť. Priložené spovedné zrkadlo sa však dá použiť aj pri bežných spovediach. Z vlastnej skúsenosti môžem dosvedčiť, že sa kvalita spytovania môjho svedomia a aj samotnej svätej Spovede v mojom živote výrazne zlepšila.
Dovtedy som sa nejakému hĺbavejšiemu premýšľaniu nad vlastnými hriechmi zamýšľal len veľmi málo. Toto podrobné spytovanie svedomia, čoby najčistejšie zrkadlo pre dušu, mi silne pomohlo si uvedomiť, ako zle som na tom a ako veľmi skutočne potrebujem Božiu milosť a jeho milosrdné odpustenie.
Jednotlivé body idú úplne do hĺbky. Prídavok v podobe dodatočných modlitieb či rôzne doplňujúce poznámky sú prospešným bonusom.
Táto útla knižočka je krásnym dôkazom toho, že dotlače starých titulov duchovnej literatúry sa robiť oplatí. České nakladateľstvo Christianitas robí túto službu na vskutku vysokej úrovni. Môže tak mať z toho úžitok obrovské množstvo veriacich. Cením aj úpravu, rozšírenie a doplnenie od Pavla Augustina a hlavne prácu pražského gréckokatolíckeho kňaza, R. D. Radima Tutra.
Vďaka tomu môže byť toto podrobné a užitočné poučenie o generálnej spovedi-spovedné zrkadlo vďačnou pomôckou pre každého kresťana, ktorý túži spraviť ďalší kajúcny, no radostný krok na svojej ceste spásy.
„Keď Boh odpustí hriešnikovi, ktorý pokorne vyzná svoj hriech, diabol stratí nadvládu nad srdcom, ktoré si vzal.
– Svätý Bernard z Clairvaux (1090-1153)