Poutník Melmoth přehled

Poutník Melmoth
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113330/bmid_poutnik-melmoth-mqC-113330.jpg 4 47 47

V románě rozpadávajícím se na soubor samostatně koncipovaných novel je hlavní postavou poutník Melmoth, který má nadpřirozenou moc zjevovat se v nejrůznějších dobách a místech a za prodloužený život upsal svůj život peklu. Tato démonická postava stává se postupně svědkem lidského hrůzostrašna, a to jak vně, tak i uvnitř člověka, které odráží negace tehdejší dějinné epochy. Román není tedy jen výtvorem obraznosti, ale je i též dílem intelektu, a to intelektu vzdělaného četbou myslitelů a literárních klasiků. Doslov „Maturin a jeho poutník Melmoth“ napsal Jaroslav Hornát.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

Melmoth the Wanderer, 1820

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poutník Melmoth. Přihlašte se a napište ho.

lampernaqui
22.11.2021 4 z 5

Ze všech příběhů z edice Anglických gotických románů sice Mnich suverénně vede, ale Melmoth je mu v patách. Tohle téměř tisíci stránkové dílo se skládá z několika vzájemně propojených povídek... a to tak propojených, že jedna nenásleduje druhou, ale jsou někdy v sobě vložené. To když někdo vypráví o člověku, který vypráví o člověku, co vypráví o člověku, kterému se stalo tohle... Ze všech nejvíce vyniká příběh mladíka, který se nedobrovolně ocitl v klášteře a snaží se z něj dostat za každou cenu. A vždy, když je nejhůře, se objeví figura tajemného poutníka, který přichází s jednoduchou nabídkou. Napsán byl v devatenáctém století, ale čtivý je Melmoth i dnes.

Zu_zana
03.10.2021 3 z 5

Knížku jsem přečetla, ale budu se muset k ní ještě vrátit, abych mohla z knížky vytěžit víc .... knihu mi doporučila babička. Vyprávěla mi o knížce, kterou začala číst a měla z ní velmi nepříjemný pocit, až takový, že ji nemohla mít ani v domě. Ze zvědavosti jsem si ji tedy přečetla. Citlivým jedincům, jako je naše babička, nedoporučuji.

666Jitka
08.05.2020 3 z 5

Knihou nebylo jednoduché se prokousat - někdy až příliš rozvláčný popis. Některé příběhy mě zaujaly více, jiné téměř vůbec. Přesto jsem ráda, že jsem knihu přečetla.

1 000 eknih zdarma ke stažení (4. díl)

30.04.2019

Kniha Poutník Melmoth v seznamech

v Mé knihovně57x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)

Charles Robert Maturin
irská, 1782 - 1824