Povětroň přehled

Povětroň
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454319/mid_povetron-Q1Y-454319.png 4 360 360

Noetická trilogie série

< 2. díl >

Druhá část volné trilogie Karla Čapka, v níž se projevuje jeho humanismus, pochopení a soucit s obyčejným člověkem. Povětroň je příběhem letce, který byl po havárii letadla dopraven do nemocnice. Nikdo, ani on sám, neví, kdo je, odkud a kam letěl a proč riskoval život v tak nepříznivém počasí. Na tyto otázky hledají odpověď tři osoby - milosrdná sestra, jasnovidec a básník. Vznikají tak tři příběhy, ale skutečnost zůstává neodhalena.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Povětroň. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (53)

Kopta
24.06.2024 4 z 5

Audio ČRo: Celou trilogii vážně cením. Na Čapkovi je vidět jeho genialita i ve filosofickém rozměru, nicméně občas šlo o až moc zasněné pasáže. I tak jde o skvělé dílo.

dasa6360
14.06.2024 3 z 5

Tohle byl pro mě Karel Čapek, jak jsem ho dosud nepoznala. A to předesílám, že jsem si poctivě přečetla všechny tři díly této noetické trilogie. Kniha podle mě obsahuje spoustu zajímavých myšlenek a úvah. Moc se mi líbila diskuze lékaře a internisty i jasnovidcova a básníkova povídka. Celkově mi přišlo, že celou podstatu knihy nejvíc vystihl básník v této části:

„Ale pozor, zastav! sotva se pustíš tím směrem, shledáváš, že i tou cestou fikcí se musíš ubírat s jistotou, zkoumaje správnost každého kroku. Tu to máme! teď
abychom si lámali hlavu, která možnost je možná a pravděpodobná; abychom ji opírali znalostmi a důvody; abychom se potýkali se svou vlastní fantazií, střežíce ji, aby neztratila tu tajemnou a správnou cestu, která se jmenuje pravda.“

Zároveň musím přiznat, že jsem se v textu musela několikrát vracet a některé části číst znovu a znovu, abych vše pochopila. Rozumím tomu, že jde o to, že každý člověk vkládá do svých představ své vlastní zkušenosti, touhy a obavy. A že nelze poznat pravdu jen na základě vnějšího pozorování. A vlastně, že celá pravda je dost subjektivní (z hlediska toho, že každý vnímá realitu jinak). Přesto jsem občas měla pocit, že na tohle moje mozková kapacita zkrátka nestačí. Určitě bych se ke knize ráda vrátila za nějaký čas a zkusila to znovu.

Vlastně si vůbec nemyslím, že by šlo o špatnou knihu (původně jsem nechtěla ani hodnotit), jen jsem toho názoru, že je hodně filosofská, a tím pádem méně přístupná.


ZuzanaK.
14.06.2024 4 z 5

Čapek mě baví, strhne myšlenkami, stylem, hladí češtinou. Čistá radost.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Buď požehnáno počasí, neboť je společnou věcí lidí, kteří si nemají co říci.


Byly mé lásky, mé zkušenosti, mé názory, kdeco bylo mé. Teprve později člověk vidí, že to všechno nebylo tak tuze jeho a jenom jeho, že to jsou věci obecné, kterými mu bylo projít, zatímco si myslel, že je objevuje.


Celý člověk je v tom, co mu zbývá vykonat; všechno ostatní jsou zlomky a tříšť, kterou nelze obsáhnout jedním pohledem.


Ocenění knihy (1)

1934 - Státní cena za literaturu


Kniha Povětroň v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených578x
ve Čtenářské výzvě40x
v Doporučených9x
v Knihotéce106x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x