Povídky z jedné kapsy přehled
Karel Čapek
Sborník detektivních povídek z pera Karla Čapka patří ke skvostům české moderní prózy a právem náleží do zlatého fondu české literatury. Příběhy s kriminální zápletkou autor povýšil na studie člověčenství, které dokáží vždy překvapit a zaujmout. Náměty povídek jsou natolik originální, že byly mnohokrát použity pro filmové zpracování.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Povídky z jedné kapsy. Přihlašte se a napište ho.
Pěkná sbírka vtipných detektivních povídek. Pan Čapek se vůbec nebál použít hrubější slova, což mě dost bavilo. Poslouchala jsem jako audioknihu a je to skvěle namluvené.
Pěkná sbírka povídek, často z detektivního prostředí. Některé povídky skrývají poučení na konci, některé odkazují na lidskou hloupost, jiné nemají nic z toho (nebo jsem to neodhalil). Některé jsou opravdu výborné (Zločin na poště, Případ Selvinův), jiné jsou o něco slabší (Pád rodu Votických). Všechny ale sdílejí společnou stylistiku textu, která je naprosto skvělá. Lze pouze doporučit.
Kniha Povídky z jedné kapsy v seznamech
v Přečtených | 2 178x |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Každá povídka je malý detektivní příběh, často začínající záhadou. Strážmistři se snaží najít pachatele, ale také pochopit motivy a zjednat spravedlnost. Někdy je ale už pozdě, jako třeba ve Zločinu na poště. Povídka Propuštěný byla smutná, když se bývalý vězeň na svobodě neuměl chovat a skončil tragicky. V povídce Poslední soud je Bůh svědek jen u soudu, protože zná důvody a motivy zločincova chování a nemohl by ho odsoudit a odpustil by mu. Zločin v chalupě byl naopak zvláštní tím, že pravda je někdy složitější, než se zdá.
Pokud máte rádi chytré a nadčasové příběhy, které vás donutí se zamyslet, určitě si Povídky z jedné kapsy přečtěte.