Poznámky k dějinám přehled

Poznámky k dějinám
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225288/mid_poznamky-k-dejinam-225288.jpg 4 29 29

Dějiny nejsou jen sledem bitev, válek a diplomatických jednání, ale především sledem možná nepravděpodobných setkání obyčejných i neobyčejných, sledem příběhů, které se možná staly, nebo které možná jenom někdo vyprávěl a někdo další překroutil. Krátké povídky, shromážděné jako „Poznámky k dějinám“, prozradí čtenáři, jak to opravdu bylo s Jackem Rozparovačem, kdo sepsal pro ruskou tajnou policii Protokoly sionských mudrců, nebo jak se choval během nacistické okupace již dospělý Kája Mařík.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poznámky k dějinám. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

R47
19.01.2023 2 z 5

Nefungovalo to na mě ani jako kvíz (kdy se z napsaného snažíte rozluštit, o kom nebo o které události daný příběh ve skutečnosti je, což vám autor nabídne jako rozuzlení hádanky vždy na konci) a nefungovalo to ani jako humorné střípky z historie. Mnohem zajímavější věci z historie podle mě ve svých esejistických knihách vytahuje u nás málo známý Patrik Ouředník (např. Europeana). Dokonce mě mnohem víc zaujaly i dost už staré Hvězdné hodiny lidstva od Stefana Zweiga.

charlizee
22.12.2022 4 z 5

Soubor drobných črt je literární prvotinou Jiřího Padevěta. V reálném historickém prostředí se odehrávají (tak trochu) konspirační příběhy - některé naprosto uvěřitelné, výstižné a mrazivé, jiné fantasticky ulítlé, že vám až vykouzlí úsměv (nebo posměch?) na rtech.
Někdy bezpochyby poznáte, jaké historické události se text týká, jindy je zapotřebí vysvětlení z Poznámky na konci, ale téměř vždy vás bude zajímat, jak moc pravdivá či smyšlená ta povídačka je. Opáčko hodin dějepisu budiž přidanou hodnotou.


ArthasKarfa
12.03.2022 5 z 5

Velmi pěkně formulovaná knížka o malých střípkách z dějin. :) Stalo se to tak? Mohlo se tak stát? Rozhodně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poznámky k dějinám v seznamech

v Přečtených41x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit5x